Jury’s Mening: Ank Bijleveld

REACTIES IN HET GASTENBOEK

Schrijf een reactie

 
 
 
0/500 karakters
 
 
 
 
Velden gemarkeerd met * zijn verplicht.
Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Het kan zijn dat je bericht pas zichtbaar wordt in het gastenboek nadat het beoordeeld is.
De beheerder heeft het recht om berichten te wijzigen, in te korten, te verwijderen of niet te publiceren.
(nog geen berichten)

Almere krijgt een tijdelijke waarnemend burgemeester. Commissaris van de Koning in Flevoland, Leen Verbeek, heeft deze in CDA-politicus Ank Bijleveld-Schouten gevonden.
Bijleveld volgt tijdelijk Franc Weerwind (D66) op, die minister voor ‘rechtsbescherming’ is geworden in het nieuwe kabinet Rutte 4, teneinde zijn eigen hachje te redden in de slepende afgang van de Floriade. Enkele weken geleden nog bij Omroep Flevoland vertellende dat hij zeker in Almere bleef, omdat hij “hier nog een klus te klaren heeft”, maar vorige week toch als een dief in de nacht is vertrokken voor een nieuw avontuur, zonder ook nog maar enige verantwoording af te hoeven leggen voor hoe hij Almere en de inwoners met een diepe crisis en financiële schuld achterlaat.

Bijleveld heeft in het verleden heel wat bestuurlijke functies in handen gehad. Zo was zij Commissaris van de Koning in Overijssel, tussen 2011 en 2017, waarna ze in 2017 minister van defensie werd in het vorige kabinet Rutte 3. Daarvoor is zij ook nog lid van de Tweede Kamer geweest voor het CDA (1989-2001), en was zij staatssecretaris op Binnenlandse Zaken in het kabinet Balkenende 4 (2007-2010). Een rijk verleden aan politieke en bestuurlijke functies dus.

Toch kleeft er nu een vervelende gebeurtenis aan Bijleveld die niet zo maar even weg te wuiven is.
Als minister van defensie moest zij september vorig jaar, samen met Sigrid Kaag (D66) die minister van Buitenlandse Zaken was, aftreden na de gebeurtenissen rond de evacuaties van Afghanen die voor Nederland hebben gewerkt tijdens de oorlog tegen het Kalifaat van Islamitische Staat (IS), na de hernieuwde komst van de Taliban in Afghanistan.
Samen met Kaag heeft Bijleveld deze Afghanen letterlijk laten barsten.
En nu moeten wij als Almeerders haar vertrouwen op haar bestuurlijke kwaliteiten en geloofwaardigheid.

Het is toch altijd weer verbazingwekkend te zien hoe deze politici na zulke blunders toch weer een nieuw bestuurlijk baantje weten te krijgen.
Er staat dan toch altijd weer ergens een kruiwagentje geparkeerd op de parkeerplaats ‘vriendjespolitiek’.
Nog verbazingwekkender vond ik het dat ook Sigrid Kaag weer tot het nieuwe kabinet Rutte 4 is toegetreden. Na de woorden “hier scheiden onze wegen” in de Tweede Kamer tegen Rutte, haar aftreden als minister van Buitenlandse zaken, en zonder enige financiële achtergrond, gaat zij nu over onze staatskas.
Maar ja, net als Weerwind is ook Kaag D66, en kunnen wij beiden inmiddels afschrijven als ‘geloofwaardig’.
Het is afwachten of Bijleveld de kracht heeft de Floriade in goede banen te leiden.
Of zij als waarnemend burgemeester bereid is namens Almere de Chinese delegatie aan te spreken op de mensenrechtensituatie, met name rond de Oeigoeren, en de dreiging naar Taiwan.
Of zij bereid is de delegatie van Qatar aan te spreken op de mensenrechtensituatie, met name rond de honderden doden onder arbeidsmigranten die onder erbarmelijke omstandigheden de stadions voor het WK-voetbal moeten bouwen, waar we als Nederland beter niet naar toe zouden moeten gaan.
En, mocht Rusland nog komen, Bijleveld de Russen durft aan te spreken op hun mensenrechtenbeleid, de schandelijke bezetting van de Krim, en de dreiging om Oekraïne onder de voet te gaan lopen.
Als oud-minister van defensie zou zij deze ervaringen als waarnemend burgemeester prima kunnen gebruiken om de Floriade ‘zuiver’ te houden. Want ik wil als inwoner van Almere niet geassocieerd worden met ‘bloed aan mijn handen’ door de Floriade.
We zullen zien.

Jury Roest.

Next Post

Mening Online: Misbruikt Geert Wilders het debat over de regeringsverklaring?

wo jan 19 , 2022
Poll Mening Online is het deel van Jury’s Blog waar regelmatig een poll over een actueel onderwerp wordt geplaatst, waar […]

Luister muziek terwijl je Jury's Blog bezoekt

Translate »