NieuwsBlog 1 januari 2021

Congres VS verwerpt veto van Trump over defensiebegroting

Het Amerikaanse Congres heeft een veto van president Donald Trump over de defensiebegroting weggestemd. De Senaat verwierp vrijdag het veto van de president, nadat het Huis van Afgevaardigden dat eerder deze week al had gedaan.
Het gaat om een begroting van omgerekend 606 miljard euro, die eerder met een grote meerderheid in zowel het Huis van Afgevaardigden (lagerhuis) als de Senaat (hogerhuis) is aangenomen.
De president had onder meer bezwaar tegen het plan om enkele militaire bases te hernoemen. Deze zijn nu nog vernoemd naar leiders van de Confederatie, de alliantie van staten die tijdens de Amerikaanse burgeroorlog vochten voor behoud van de slavernij.
Ook wil Trump niet dat de door hem gewenste terugtrekking van militairen uit onder meer Afghanistan en Duitsland wordt beperkt.
Het was de eerste keer dat een Amerikaanse president de defensiebegroting blokkeerde. Dat het Congres een veto van Trump ongedaan maakt is ook een primeur.

Bron: NU.nl

RIVM meldt scherpe daling besmettingen (8.215), wel nieuwe ict-storing én minder getest

Het RIVM heeft het afgelopen etmaal 8.215 positieve coronatests geregistreerd. Dat zijn er fors minder dan woensdag (9.504) en donderdag (9.719), terwijl ook het gemiddelde in de voorgaande zeven dagen veel hoger ligt (9.251). De daling komt zeer waarschijnlijk door de afname van de hoeveelheid afgenomen tests, maar mogelijk is het aantal ook lager uitgevallen doordat het RIVM met een nieuwe technische storing kampte.
Een woordvoerder van de overkoepelende GGD vertelt in gesprek met NU.nl dat het afgelopen etmaal zo’n 40.000 coronatests afgenomen zijn. Vorige week waren dat er op een doordeweekse dag zo’n 80.000. Deze week werden dagelijks zo’n 63.000 tests afgenomen.
Bron: NU.nl

Burgemeester Bruls van Nijmegen wil definitief vuurwerkverbod

Burgmeester Hubert Bruls van Nijmegen roept het kabinet op vuurwerk definitief te verbieden met oud en nieuw. Deze jaarwisseling was vanwege corona een verbod ingesteld. Op basis van hoe oud en nieuw is verlopen, vindt Bruls, tevens voorzitter van het Veiligheidsberaad, het tijd dat ieder jaar zo’n verbod moet gelden.
„De eerste tekenen van het vuurwerkverbod smaken er bij mij naar dat we dit blijven doorzetten”, zegt Bruls tegen Omroep Gelderland. „Wat Nijmegen betreft sowieso, maar ik zou zeggen tegen het kabinet: ’Nu echt doorzetten, voor het hele land een vuurwerkverbod’. Ook voor volgend jaar.”
Bron: Telegraaf.nl

Belg (28) overleden na checken waarom vuurpijl niet werkte

In de Belgische gemeente Zandhoven is een 28-jarige man overleden door vuurwerk. Volgens de politie kreeg de man een vuurpijl in zijn gezicht die vervolgens ontplofte.
Het incident vond plaats in de deelgemeente Pulle, ten oosten van Antwerpen. De man was daar met zijn gezin en wilde ondanks het vuurwerkverbod toch enkele vuurpijlen afschieten. Toen hij van dichtbij wilde bekijken waarom een vuurpijl het niet deed, ontplofte de pijl in zijn gezicht.
(RTL Nieuws)

Next Post

NieuwsBlog 2 januari 2021

za jan 2 , 2021
Vuurwerkbom richt ravage aan in Rotterdam In een pand aan de Dantestraat in Rotterdam-Lombardijen is zaterdagavond brand uitgebroken. Volgens de […]
Translate »