Jury’s Mening: Boerenopstand? Let op wat je steunt!

Jury’s mening op het nieuws van de dag

Iederéén die roept maar dat de acties van de boeren top zijn en dat ‘we’ allemaal achter de boeren staan. Maar ik zou allen wat uit de geschiedenis willen meegeven. Begin jaren 1930 was er ook crisis. De 1e wereldoorlog was net 12 jaar achter de rug. Beurzen storten in, armoede, en onvrede uit het volk. Maar er was in Oostenrijk en Duitsland een nieuwe Messias, ene Adolf Hitler. Hij sprak ‘de taal van het volk’, en iederéén juichte hem toe en liep achter hem aan. Hij had een eigen ‘politiemacht’ (zeg maar knokploegen) maar die beschermde ‘het volk’. Maar hij had ook een dubbele agenda. In 1933 kwam hij met zijn NSDAP in het Duitse parlement (de Reichstag). Hij had nog geen meerderheid dus kwam zijn partij terecht in een coalitieregering en Hitler werd vicepremier. Het volk bleef achter Hitler aanlopen en hij werd groter en groter, en de protesten tegen de overheid ook. Toen rook Hitler zijn kans en zette het parlement en president Hindenburg buiten spel, en greep de macht. Wat er daarna allemaal kwam weten we uit de geschiedenis, maar daar gaat het mij nu hier niet om. Mij gaat het om de vergelijking hoe bepaalde groepen aan de macht komen omdat ‘we’ massaal als blinde paarden achter ze aan lopen en de acties steunen.
Wat ik hiermee wil zeggen, natuurlijk mag iedereen demonstreren, ook de boeren, en mag iedereen steunen wie men wil, en ergens voor of tegen zijn. We zijn een democratie. Maar pas op voor radicale groepen. Natuurlijk zijn het overgrote deel van de boeren gewone hardwerkende mensen die onze steun verdienen. Maar er zijn dus, zo zien we de laatste dagen, ook radicale groepen onder de boeren die uit zijn op chaos, anarchie, en staatsgevaarlijke en democratie ondermijnende activiteiten voeren, en uiteindelijk uit zijn op een greep naar macht.
Mijn oproep. Boeren steunen prima, maar blijf goed uitkijken en opletten achter WELKE boeren je blindelings blijft aanlopen en steunen. Want het kunnen ook de verkeerde zijn, en als die macht krijgen lost het eerder niets op maar zijn we nog verder van huis.
En tot slot nogmaals, het gaat mij niet om WO2, NSB, joden vervolging of wat dan ook, dat was allemaal pas veel later. Hier wil ik mij beperken tot de manier van het aan de macht komen door steun uit het volk, waarbij ik een parallel zie met de boerenopstand van vandaag de dag.
Als je de boeren wil steunen, prima, maar blijf waakzaam tot hoever het gaat, en welke kant het op gaat. Laat het niet uit de hand lopen met je steun.

Jury Roest

Reageren kan in het GASTENBOEK

Schrijf een reactie

 
 
 
0/500 karakters
 
 
 
 
Velden gemarkeerd met * zijn verplicht.
Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Het kan zijn dat je bericht pas zichtbaar wordt in het gastenboek nadat het beoordeeld is.
De beheerder heeft het recht om berichten te wijzigen, in te korten, te verwijderen of niet te publiceren.
1 bericht.
Lise heeft geschreven op 7 augustus 2022 om 15:13
Rare stelling. Eens met het deel voor de komma, maar ik denk dat acties politici EN andere burgers raken. En dat ze daarom moeten stoppen. (Reactie op bericht: Stelling: Ik vrees hardere acties van de boeren, ze zullen alleen medeburgers raken en niet de politici)
Rare stelling. Eens met het deel voor de komma, maar ik denk dat acties politici EN andere burgers raken. En dat ze daarom moeten stoppen. (Reactie op bericht: Stelling: Ik vrees hardere acties van de boeren, ze zullen alleen medeburgers raken en niet de politici)

Next Post

Jury's 1000: Zielige boeren

vr jul 15 , 2022
A Twitter List by jurysblog Jury’s mening op het nieuws in maximaal 1000 tekens Vanochtend las ik het trieste nieuws […]
Translate »