Jury’s Mening: ChristenUnie

De afgelopen dagen hebben we weer kunnen zien wat het betekent voor ministers als ze hun werk niet goed doen.
Na het vertrek van Sigrid Kaag (D66) als minister van Buitenlandse Zaken, afgelopen donderdagavond, begon er bij Ank Bijleveld (CDA), minister van Defensie, toch een lampje te branden dat ook zij moeilijk wel kon blijven zitten, en maakte ook Bijleveld vrijdagmiddag haar aftreden bekend, al dan niet na druk uit het eigen CDA.
Wat ik wel gezegd wil hebben is dat ik vind dat het Kaag siert dat zij woord heeft gehouden, en dat zij consequenties heeft getrokken na een aangenomen motie van afkeuring, waar zij in april Rutte nog verweet zo’n consequentie niet te trekken toen er zo’n motie tegen hem werd aangenomen.
Het demissionaire kabinet van premier Rutte, Rutte 3, loopt zo onderhand helemaal leeg, en er zit nauwelijks nog een minister op de post waar hij of zij in 2016 is begonnen. Het lijkt een constante stoelendans binnen de coalitie.
De verhoudingen tussen VVD, D66 en CDA zijn er ook weer niet beter op geworden, en dat heeft invloed op het formatieproces waar de 3 partijen midden in zitten.
Maar wat mij na dit alles het meest bevreemd is dat de ChristenUnie nog altijd deel uitmaakt van dit demissionaire kabinet. Want sinds de verkiezingen in maart dit jaar zijn er een aantal bewindslieden van de coalitiepartijen die nu ook even een dubbele pet op hebben, omdat ze ook zijn gekozen als Kamerlid. Dat was ook het geval bij Kaag, en ook bij minister Hoekstra (CDA) en premier Rutte (VVD).
Maar wie ook zo’n dubbele pet op heeft is Carola Schouten (CU), die naast minister van Landbouw nu ook sinds maart gekozen Kamerlid is. En zij heeft toch wel de meest vreemde situatie laten zien de afgelopen dagen, want donderdagavond stemde zij als CU-Kamerlid voor de motie van afkeuring die het kabinetsbeleid rond Afghanistan afkeurt. Het kabinet waar zij als CU-minister zelf deel van uitmaakt. Zij stemt dus eigenlijk als Kamerlid tegen zichzelf als minister. Hoe bizar wil je het hebben?
Daarom vraag ik mij af waarom zij, en de andere CU-bewindslieden, Arie Slob van onderwijs, en staatssecretaris Blokhuis van VWS, nog niet zijn afgetreden. Want wat doen zij nog in een kabinet waar hun partij zelf tegen heeft gestemd en een deel van het gevoerde beleid hebben afgekeurd?
Partijleider Gert-Jan Segers van de ChristenUnie heb ik dat nog niet horen uitleggen, en ik ben toch wel benieuwd naar de verklaring.
Het moet niet gekker meer worden met dit demissionaire kabinet. Het wordt snel tijd, of voor een nieuw missionair kabinet, of nieuwe verkiezingen. Maar zo kan het niet langer.

Jury

Next Post

Jury's Mening: Podium voor Thierry Baudet

do sep 23 , 2021
Commentaar op het nieuws van de dag. PODIUM VOOR THIERRY BAUDETGisteren liepen de emoties weer hoog op in de Tweede […]

Actuele Poll

Translate »