Jury’s Mening: Floriade; Het gemak van andermans geld uitgeven

Wat is het toch heerlijk als je lekker kunt leven van andermans geld. Het gevoel van een ‘gestolen pinpas’ die zeer moeilijk geblokkeerd kan worden, omdat je eigen lokale overheid, en een meerderheid van je eigen ‘volksvertegenwoordigers’ weigeren om die pinpas te laten blokkeren.

Zo’n pinpas gebruiken ze in Almere al jaren voor de ‘Floriade’ (verder FRAUDIADE te noemen). Gestolen van de Almeerse burger strooit de gemeente hier met gemeenschapsgeld om een al bij voorbaat mislukt project te blijven financieren.
Aan het begin van de Fraudiade was afgesproken dat Almere een bedrag van 10 miljoen euro zou reserveren om aan de Fraudiade bij te dragen. Dat bedrag is nu al bijna 4 keer verdubbelt, en staat nu op 37,5 miljoen euro, wat vast niet het eindbedrag zal zijn wat Almere in deze bodemloze put stopt. En de gemeente geeft ook nog eens toe dat ze er al van uit gaan dat een deel van het geld nooit terug zal komen. Een rekening dus die de belastingbetaler zal worden voorgelegd.

Alsof dat allemaal nog niet genoeg drama is voor de Almeerse belastingbetaler, hebben we ook nog de directie van de FRAUDIADE.BV (officieel Floriade BV). Deze directie bestaat uit 2 personen die, naar nu blijkt, jaarlijks samen ruim een half miljoen euro aan salaris opstrijken. Ongeveer 270.000 euro per persoon, blijkt na berekeningen. Deze directeuren en hun handlangers beheren de gestolen pinpas die de gemeente (zeg maar de geldezel) aan hun heeft doorgegeven.
En wij, de belastingbetaler, moeten van die berekeningen over het salaris uitgaan, want de gemeente wil daar geen uitsluitsel over geven. Dit soort informatie is zoals altijd geheim, en mag voor de gewone belastingbetaler zeker niet transparant worden gemaakt, wat natuurlijk gewoon onacceptabel is. Die belastingbetaler zetten ze alleen, als een ‘maffiabende’, jaarlijks een mes op de keel met het verzoek de (weer verhoogde) belastingen te betalen, zonder vragen te stellen.

Het ergste van alles vind ik wel, dat een meerderheid van ‘onze’ Almeerse ‘volksvertegenwoordigers’ met deze onfrisse praktijken instemmen. Laten we de coalitie even doornemen. Van de VVD zou ik niet anders verwachten. Lokaal of landelijk, daar leven ze altijd al op de zakken van de belastingbetaler. D66 dan, die partij behoorde vroeger tot de ‘progressieve’ politiek, maar daar kun je geen staat meer op trekken, want die waaien tegenwoordig met alle winden mee, als een soort VVD-light. CDA en ChristenUnie maken ook deel uit van de coalitie. Mijn hele leven hoor ik al over ‘christelijke naastenliefde’, wat volgens hen betekent dat je denkt aan de zwakkeren in de samenleving en wat meer vraagt van hen die het goed hebben en ook rijk zijn. De laatste in de coalitie zijn PvdA en GroenLinks. Absoluut de 2 partijen waarvan ik het niet zou hebben verwacht dat zij zich hiervoor zouden lenen. Ik hoor wijlen Wim Kok, leider van en premier namens de PvdA in 2 paarse kabinetten tussen 1994 en 2002, nog praten over ‘exorbitante salarissen’ van bestuurders en directies. Woorden die na zijn premierschap al snel ongeloofwaardig werden door Kok’s riante salaris als commissaris bij grote bedrijven als Shell. PvdA en GroenLinks noemen zich ‘linkse partijen’, waarvan de laatste het zelfs in de naam heeft staan, maar ze stemmen mee met de rechtse wolven. En om nog even op het CDA terug te komen, was dat niet de partij die ook vond dat al die hoge salarissen niet konden en een ‘Balkenendenorm’ instelde in 2006, vernoemd naar hun premier Jan-Peter Balkenende? Een norm die stelt dat niet meer verdient mag worden dan 130% van het salaris van de premier, zo’n 180.000 euro per jaar. Dit is trouwens door verhogingen de afgelopen jaren al verhoogt naar 201.000 euro.
En de vraag die ik ook nog eens bij dat salaris heb is, en die ook wel geheim zal blijven en nooit beantwoordt zal worden, wat als de directeuren zouden vertrekken? Krijgen ze dan ook nog een ‘gouden handdruk’ mee? Een ‘oprotpremie’ die de belastingbetaler dan ook nog moet ophoesten? Zit daar de faalangst van de raad om tegen die hoge salarissen te stemmen?

En zo kan ik nog wel even doorgaan, want je raakt er niet over uitgepraat, tenminste als inwoner van Almere, die in meerderheid tegen de Fraudiade zijn, maar een muur tegenkomen die nog dikker en harder is dan de ‘Berlijnse Muur’, die het volk wel omver heeft weten te krijgen. Voorlopig zullen we moeten leven met de wetenschap dat, naar de laatste berichten, Almere de komende jaren een tekort op de begroting zal hebben van zo’n 75 tot 80 miljoen euro. Een rekening die ‘ergens door iemand’ betaald zal moeten worden.

Jury.

Reacties op deze mening:

Schrijf een reactie

 
 
 
 
 
 
 
Velden gemarkeerd met * zijn verplicht.
Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Het kan zijn dat je bericht pas zichtbaar wordt in het gastenboek nadat we het beoordeeld hebben.
We behouden het recht voor berichten te wijzigen, te verwijderen of niet te publiceren.
(nog geen berichten)

Next Post

Jury's Mening: Sollicitatie directeur Floriade

vr feb 19 , 2021
Aan de Floriade BV. Bij deze zou ik graag willen solliciteren naar de functie van directeur van de Floriade BV, […]

Actuele Poll

Translate »