Jury’s Mening: ‘In een 100% transparante samenleving hoort (bijna) alles openbaar te zijn’

Maandag 26 april 2021 worden, voor het eerst in de Nederlandse politieke geschiedenis, vertrouwelijke notulen uit de ministerraad openbaar gemaakt. Dat wil zeggen, eerder dan gepland. Normaal blijven dergelijke verslagen voor de duur van 20 jaar geheim.
Aanleiding is de toeslagenaffaire, waar nog steeds problemen over zijn nu is gebleken, uit onderzoek door RTL Nieuws, dat het kabinet Rutte 3 stelselmatig het geven van gevraagde informatie door de Tweede Kamer over de toeslagenaffaire heeft geprobeerd tegen te houden, en dat er in de ministerraad is gesproken, door premier Rutte en andere ministers, over hoe lastige Kamerleden tegen te werken, die door hun vragen en gedrag naar het kabinet, in de ogen van de ministerraad, coalitiebelangen ondermijnen. Hierbij wordt vooral Kamerlid Pieter Omtzigt van het CDA bedoeld. Hierdoor is er een vertrouwenscrisis ontstaan waar vooral premier Mark Rutte (VVD) door in de problemen is gekomen. Maar ook ministers als Wopke Hoekstra (CDA) en Sigrid Kaag (D66) liggen inmiddels onder vuur, naar aanleiding van de berichten over de werkwijze in de ministerraad. Alle drie waren tijdens de verkiezingen van 17 maart 2021 ook nog eens lijsttrekker voor hun partij, en beloofde meer openheid en Sigrid Kaag sprak zelfs over ‘nieuw leiderschap’ in haar campagne.
Ook is deze nieuwe fase in de vertrouwenscrisis een groot obstakel bij de lopende kabinetsformatie die tot een nieuw kabinet moet leiden. Dat formatieproces wordt er niet gemakkelijker door.

Ik hoop van harte dat dit het begin is van meer openheid van de overheid naar de samenleving, en een nieuwe bestuurscultuur. In een 100% transparante samenleving hoort (bijna) alles openbaar te zijn, of het nu tussen overheid en burger gaat of tussen bedrijfsleven en samenleving.
Vertrouwelijk overleg, en geheime bijeenkomsten in achterkamertjes, behoren te worden beperkt tot persoonlijke gesprekken, zoals bijvoorbeeld een functioneringsgesprek tussen werkgever en werknemer. Alles wat gekenmerkt kan worden als bijvoorbeeld een vergadering of andere groepsbijeenkomsten, noem een ondernemingsraad van een bedrijf, behoren ALTIJD openbaar te zijn, dus ook de verslagen die er van gemaakt worden.
Ook het maken van ‘een deel van een dergelijke bijeenkomst’ als vertrouwelijk of geheim moet uit den boze zijn.

Dus wat mij betreft wordt vanaf maandag 26 april 2021 een start gemaakt met de nieuwe (beloofde) ‘openheid en transparantie’ naar de samenleving. In de ministerraad, vergaderingen en overleggen in de Eerste en Tweede Kamer, vergaderingen en overleggen in gemeenteraden en colleges van B&W, en Provinciale Staten, en alle overige belangrijke politieke en maatschappelijke organen, zoals bijvoorbeeld ministeries en de Raad van State.
Weg met de achterkamertjes en het geheime gekonkel. Dat past niet meer in deze tijd.

Jury Roest.

(Reacties kun je plaatsen in het Gastenboek)

Next Post

Raad036: Schriftelijke vragen NIDA over volgen van Almeerders door NCTV

do mei 20 , 2021
Op maandag 17 mei 2021 zijn er door de fractie van NIDA in de gemeenteraad van Almere schriftelijke vragen gesteld […]

Actuele Poll

Translate »