Jury’s Mening: Opnieuw premier Mark Rutte?

Jury's Blog

De verkiezingen komen er aan, nog een paar dagen en dan is het zover.
De VVD staat torenhoog bovenaan in de peilingen, en de afstand tot de nummer 2 is ver weg.
Dat betekent dat de kans groot is dat de VVD zeker weer gaat regeren in een volgend kabinet, en de kans is ook groot dat Mark Rutte dan opnieuw weer premier wordt. Dat zal dan voor de 4e keer zijn, dus kabinet Rutte 4.
Als dat kabinet de rit tot 2025 gaat uitzitten zal Rutte bijna 16 jaar premier zijn.

Los van welke politieke partij er aan de macht is, ik vraag mij wel af of het wel wenselijk is dat 1 persoon zo lang minister-president is. Moet er niet een wet komen die een maximum daar aan gaat stellen, net als in Amerika bij een president die ook maar 2 termijnen (totaal 8 jaar) mag dienen.
Ik vind van wel, maar zou er dan wel 3 termijnen van willen maken, dat is een totaal van 12 jaar voor een premier in Nederland. Daarna moet er een nieuwe premier komen met een nieuwe frisse start, en wellicht ook van een andere politieke kleur.

Eigenlijk zou ik niet een aantal termijnen als maximum willen stellen, maar gewoon het aantal van 12 jaar, in hoeveel termijnen, dat kan alles zijn, 3 termijnen van 4 jaar of 4 van 3 jaar, of 1 termijn van 12. En ik zou daar meteen bij willen invoeren dat dit dan voor alle politieke ambtsdragers moet gelden. Dus niet alleen een premier mag maximaal 12 jaar dienen, maar ook burgemeesters, Kamerleden, raadsleden, enzovoort enzovoort.
Na die 12 jaar kun je een politieke carrière nog wel voortzetten, maar niet in een soortgelijke functie.
Bijvoorbeeld, iemand die 12 jaar in de Tweede Kamer heeft gezeten kan daarna nog wel 12 jaar premier of burgemeester worden, of andersom. Maar iemand die 12 jaar in de Tweede Kamer heeft gezeten kan dan niet meer ook nog eens 12 jaar in de Eerste Kamer komen, want dat zou een soortgelijke functie zijn binnen dezelfde Staten-Generaal. En een burgemeester zou na 12 jaar ook niet opnieuw burgemeester kunnen worden in een andere stad.
Het moet ook niet meer mogelijk zijn om gelijktijdig bijvoorbeeld lid te zijn van een gemeenteraad en lid van Provinciale Staten, het moet of of zijn en niet en en.
Ik denk dat een dergelijk nieuw systeem meer doorstroming in de politiek brengt, en dat dit meer met de tijdgeest mee gaat.

Stel dat we zo’n systeem zouden willen invoeren dan zal daar nog jaren overheen gaan, want dan zal de kieswet, en ik denk zelfs ook de grondwet moeten worden gewijzigd, en dat gaat zeker minimaal 10 jaar duren.
Maar willen we in de toekomst een politiek systeem dat met de (leef)tijd mee gaat, dan zullen we hier toch eens over moeten nadenken.

Jury Roest.

(Reacties kun je plaatsen in het gastenboek)

Next Post

Jury's Mening: 'In een 100% transparante samenleving hoort (bijna) alles openbaar te zijn'

zo apr 25 , 2021
Maandag 26 april 2021 worden, voor het eerst in de Nederlandse politieke geschiedenis, vertrouwelijke notulen uit de ministerraad openbaar gemaakt. […]

Actuele Poll

Translate »