Jury’s Mening: VPRO Zomergasten

Jury's Blog

Vanaf zondag 18 juli is het weer 6 weken VPRO Zomergasten op NPO 2. Al 33 jaar, de eerste uitzending was in 1988, een verschrikkelijk saai en nutteloos programma, vol ‘filosofisch geouwehoer’ met wat stukjes film, van 20.30 uur inclusief ‘Zomergasten film’ tot ver na middernacht, ‘avondvullend’ zoals ze dat dan zeggen. Ik zou het eerder ‘avond bedervend’ willen noemen.
En op die 6 zondagavonden moet dan ook vanaf 20.30 uur op NPO 2 alles wijken, zelfs Nieuwsuur wordt 6 weken van de zondagavond gehaald. Alsof het nieuws op zondag 6 weken met vakantie is en geen duiding behoeft.
Het programma 1 Vandaag is er al nooit op zondag, en ook de talkshow OP1 is na een korte periode vorig jaar, vanwege de coronacrisis, weer van de buis gehaald op zaterdag en zondag.
Dus dat betekent dat er 6 weken op zondagavond geen enkele rubriek met nieuwsduiding bij de NPO is, enkel het NOS Journaal is er.
En voor de talkshow op zondag kun je dan nog wel bij RTL terecht met Humberto (Tan), maar dat is ook niks, steeds een stukje Humberto tussen de reclames door, dat schiet ook niet op.

Nou wil ik niet zeggen dat een avondje zonder talkshow of Nieuwsuur voor mij onoverkomelijk is, maar het gaat mij een beetje om het principe hoe de NPO met dergelijke informatieve programma’s om gaat, waarbij het ook nog eens een primaire taak van de NPO is om de Nederlanders van goede nieuwsduiding te voorzien.
En waarom wordt er verschillend omgegaan met (nieuws)rubrieken en talkshows?
Een paar weken geleden, tijdens het EK-voetbal, werd de rubriek 1 Vandaag, normaal altijd op NPO 1, een aantal dagen verschoven naar NPO 2.
Dan vraag ik mij dus af waarom het niet mogelijk zou zijn om Nieuwsuur 6 zondagavonden van NPO 2 naar NPO 1 of NPO 3 door te schuiven. Dat moet programma technisch toch mogelijk zijn, ten eerste omdat de uitzenddagen van Zomergasten jaarlijks al vast staan, en ten tweede omdat de andere zenders in de zomermaanden toch ook alleen maar bol van de herhalingen staan.

Wat mij betreft gaat de NPO vanaf volgend jaar dus weer eens meer werk maken van de talkshow OP1 op zaterdag- en zondagavond, en Nieuwsuur op 52 zondagen per jaar, of er nou wel of geen Zomergasten bij de VPRO zijn.

Jury Roest.

(Reacties kun je plaatsen in het Gastenboek)

Actuele Poll

Translate »