Jury’s Mening: Vuurwerkverbod

Jury's Blog

De afgelopen jaarwisseling was er een vuurwerkverbod van kracht vanwege het coronavirus, met als doel om de druk op de acute zorg te ontlasten doordat er (bijna) geen vuurwerkslachtoffers in de ziekenhuizen zouden binnenkomen.
Nu heb ik het idee dat het verbod op grote schaal is genegeerd. Hier in mijn woonwijk in Almere was nog veel knalvuurwerk te horen en te zien tijdens de jaarwisseling.

Na dat we waren uitgeslapen, kwam burgemeester Bruls van Nijmegen, die ook voorzitter is van de burgemeesters van de veiligheidsregio’s, op 1 januari met zijn uitspraak dat hij de politiek verzoekt om het vuurwerkverbod definitief te maken. Dus nooit geen vuurwerk meer verkopen aan, en vervoeren en afsteken door consumenten.
Ik vind dat persoonlijk een prima plan.
Laat vuurwerk maar centraal worden afgestoken door daarvoor gecertificeerde organisaties, op door een gemeente daarvoor aangewezen locaties.

Sommigen geven als argument dat vuurwerk dan zal verplaatsen naar een illegaal circuit, maar dat vind ik geen sterk argument.
Wel is het zaak dat er streng en voldoende gehandhaafd moet worden, om een dergelijk vuurwerkverbod te laten slagen, want daar zit vaak de crux van falend beleid bij politiek, politie en justitie.

Laat ik er wel bij zeggen dat ik vind dat het dan eigenlijk in EU-verband geregeld zal moeten worden, om te voorkomen dat vuurwerk illegaal via ons omringende EU-landen binnen komt. Dus een verbod van verkoop in de hele EU.
Een vuurwerkverbod zal in elk geval goed zijn voor natuur en milieu, en het zal een hoop schade en kosten schelen aan vernielingen door vuurwerk, en zeker de kosten aan zorg voor vuurwerkslachtoffers.

In elk geval ben ik voor een definitief vuurwerkverbod, in navolging van burgemeester Bruls van Nijmegen.
Hopelijk pikt een meerderheid op het Binnenhof dit signaal op.

Jury.

Reacties op het onderwerp:

Schrijf een reactie

 
 
 
 
 
 
 
Velden gemarkeerd met * zijn verplicht.
Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Het kan zijn dat je bericht pas zichtbaar wordt in het gastenboek nadat we het beoordeeld hebben.
We behouden het recht voor berichten te wijzigen, te verwijderen of niet te publiceren.
(nog geen berichten)

Next Post

Jury's Mening: Avondklok

ma jan 18 , 2021
Het aantal coronabesmettingen wil maar niet echt zakken, en een nieuwe verdere uitbreiding van besmettingen met de ‘Britse variant’ ligt […]

Actuele Poll

Translate »