(Google Translate)
ArabicChinese (Simplified)DutchEnglishFrenchGermanRussianSpanishThai
Advertentie

Recente reacties

  Categorieën

  Archief

  Laatste Nieuws

  Statistieken Jury’s Blog

  Per 1 november 2020:  Hoofdelijk stemmen in de Tweede Kamer

  Gisteren was er het coronadebat in de Tweede Kamer. Het liep aan het einde met af met boosheid en teleurstelling bij de oppositie. Geert Wilders wilde een ‘hoofdelijke stemming’ over zijn motie voor een salarisverhoging voor zorgpersoneel, waar overigens al 3 keer eerder over is gestemd. Maar de Kamerleden van de coalitie zijn voor de stemming massaal naar huis gegaan.
  Voor een hoofdelijke stemming is er een quorum van 76 Kamerleden nodig. Toen de stemmingen begonnen bleken er echter nog 62 Kamerleden in het gebouw te zijn, met name van de oppositie. De hoofdelijke stemming kon dus niet doorgaan, en werd zo gesaboteerd door de coalitie. Nu is er inderdaad een afspraak gemaakt, zie afbeelding (via twitter Madeleine van Toorenburg van het CDA), over hoofdelijk stemmen tijdens de coronacrisis.
  Afspraak hoofdelijk stemmen Tweede Kamer
  Maar in dit geval is het toch laf en onterecht om zo’n stemming bewust te blokkeren op deze manier. Het is reces, waar de Kamerleden van terug kwamen voor dit debat. Dat betekend dat het reces nu weer verder gaat en de Tweede Kamer weer voor 3 of 4 weken stil ligt. Er is dus niet meteen een volgende gelegenheid, een volgende vergaderdag, om te stemmen. Daarom hadden de Kamerleden van de coalitie volgens mij best nog even een uurtje kunnen blijven om de stemmingen af te wachten, en ook hoofdelijk over die motie van Geert Wilders te stemmen.
  Zorgmedewerkers zouden na de eerste coronagolf een bonus van 1000 euro krijgen. Die schijnen ze nog steeds niet te hebben gehad, ook dat is een belofte die door het kabinet (nog) niet is nagekomen.
  Diederik Gommers, de man die landelijk over de IC-bedden gaat binnen het coronateam, en inmiddels als bekende Nederlander kan worden gezien, was in het programma OP1 ook duidelijk zichtbaar teleurgesteld en geëmotioneerd, dat de politiek niet over salaris en voorwaarden wil praten, maar straks wel verwacht dat het zorgpersoneel er weer staat, als de tweede coronagolf komt. Gommers benadrukt dat het zorgpersoneel natuurlijk voor de patiënten zal zorgen, maar vraagt de politiek ook om het eerlijk te zeggen als er geen geld is, in plaats van weg te lopen voor die discussie.
  Het is dus al met al op z’n minst niet netjes van de coalitiepartijen om op deze manier over de rug van de zorgmedewerkers politiek te bedrijven, en het is ook niet goed voor het vertrouwen van zorgmedewerkers in de politiek. De coalitie zal met deze actie zeker geen stemmen mee winnen bij de volgende verkiezingen.


  De motie van Geert Wilders (PVV)

  Geef een reactie

  Je kan deze HTML-tags gebruiken

  <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>