(Google Translate)
ArabicChinese (Simplified)DutchEnglishFrenchGermanRussianSpanishThai
Advertentie

Recente reacties

  Categorieën

  Archief

  Laatste Nieuws

  Statistieken Jury’s Blog

  Per 1 november 2020:  Jury’s Mening: Dilemma van een manifest

  jurysblog125 Vandaag kwam een aantal wetenschappers en prominente personen uit Nederland en Vlaanderen met een Manifest voor het Vrije Woord. Een ‘open brief’ waarin deze mensen zeggen de vrijheid van meningsuiting te willen verdedigen, en stelling te nemen tegen de wat zij noemen ‘afrekencultuur’, door organisaties als Black Lives Matter. Dergelijke radicale organisaties zouden met hun acties alleen maar meer verdeeldheid zaaien, en zich intimiderend opstellen tegen mensen met een andere mening, en zo de vrijheid van meningsuiting ondermijnen.
  Het initiatief van dit manifest komt van de wetenschappers Raisa Blommestijn, onderzoekster en docent aan de Universiteit Leiden, en haar collega-promovendus Bart Collard, en is verder ondertekend door bekende personen als oud-Kamerlid Ayaan Hirsi Ali, de Vlaamse oud-voorzitter van Amnesty International Willy Laes en zangeres Marga Bult.
  In het manifest, wat u hier onder in het venster kunt zien staan, staat onder andere dat onze vrijheid van meningsuiting een grondrecht is en een groot goed voor iedereen, en dat we dat recht niet moeten laten afnemen door een ‘kleine groep intoleranten’.
  Iedereen, dus ook u, die het manifest wil steunen kan mee ondertekenen, door naam en e-mailadres in te vullen die worden gecontroleerd, waarna ook uw naam aan de lijst van ondertekenaars wordt toegevoegd.

  Dit manifest brengt mij toch in een dilemma. Enerzijds ben ik het voor een groot deel eens met de inhoud van het manifest. Ook ik vind dat we pal moeten staan voor een grondrecht als vrijheid van meningsuiting, en deze moeten verdedigen. Maar de lijst van de eerste 90 ondertekenaars, die voor publicatie zijn gevraagd of ze willen ondertekenen, is wel opvallend gekleurd. Vooral als je kijkt naar ondertekening door politieke personen staan er alleen maar politici van PVV en Forum voor Democratie onder het manifest die mee hebben ondertekend, en 1 die lid is van de jongeren van het CDA.
  Ik vraag mij dan ook af, zijn politici van andere partijen ook gevraagd, en hebben zij bedankt voor ondertekening, of hebben de initiatiefnemers bewust een select groepje (rechtse) politici uitgekozen, en is dit manifest een éénrichtingsverkeer van rechts.
  Dat is het dilemma waar ik voor sta bij de vraag of ik dit manifest ook mede zal ondertekenen. Zoals al gezegd sta ik enerzijds voor een groot deel achter de inhoud, op een enkele woordkeuze na, maar ben ik anderzijds ook een tolerant persoon, die andere meningen en culturen in onze samenleving ook belangrijk vind. En wat als ik mee onderteken, vinden ze mij dan niet ‘politiek correct’ en intolerant, en wordt ik in het (extreem-)rechtse kamp gegooid? En als ik niet mee onderteken, zullen ze mij dan een ‘linkse landverrader’ en ‘allochtonenvriendje’ vinden, die zijn grondrechten niet wil verdedigen?
  Het is dus een duivels dilemma waar ik nog even over na moet denken voor ik een besluit neem.

  Geef een reactie

  Je kan deze HTML-tags gebruiken

  <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>