(Google Translate)
ArabicChinese (Simplified)DutchEnglishFrenchGermanRussianSpanishThai
Advertentie

Recente reacties

  Categorieën

  Archief

  Laatste Nieuws

  Statistieken Jury’s Blog

  Per 1 november 2020:  Jury’s Mening: Koehandel met mensen in nood

  jurysblog125Laat ik beginnen met te zeggen dat het natuurlijk onacceptabel is als zij die hulp krijgen in vluchtelingenkampen zelf brand gaan stichten, zoals deze week gebeurde in het kamp Moria, op het Griekse eiland Lesbos. Als je hulp vraagt, en krijgt, heb je niet het recht om eigendommen van anderen, in dit geval hulporganisaties, te vernielen, en tevens anderen in het kamp in gevaar te brengen. De brandstichters zullen dan ook streng moeten worden gestraft als ze weten wie het zijn.
  Gisteren bereikte de 4 coalitiepartijen (VVD, CDA, D66 en ChristenUnie) na uren overleg een overeenkomst, waarbij 100 vluchtelingen uit het afgebrande kamp Moria worden geholpen, en naar Nederland mogen komen. Een mooi gebaar vindt u ook niet? Het kabinet toont zich van de menselijke kant en wil mensen in acute nood helpen. Maar al snel bleek er een addertje onder het gras te zitten. Want de VVD, zakelijk als het is, had als een soort boekhouder wel aangegeven dat het helpen van 100 migranten uit Griekenland niet mag leiden tot meer migranten naar Nederland dan eerder in het kabinet was afgesproken. Dus worden er 100 mensen in nood afgetrokken van de 500, elders in de wereld, die al volgens projecten van de UNHCR (van de Verenigde Naties) naar Nederland zouden komen. Daar kwam de zakelijke VVD-aap uit de mouw. Gewoon ordinaire koehandel, handjeklap en een verkapte vorm van ‘mensenhandel’, van mensen in nood. De VVD maakt van het woord noodhulp ‘nooithulp’.
  En het werd nog erger die dag, want later in het debat in de Tweede Kamer mocht ook de oppositie zeggen wat het van de plannen vond. Van die oppositiepartijen sprong er één torenhoog uit met de kritiek op de coalitie. Op het moment dat Emiel van Dijk van de PVV aan het woord was, dacht ik even dat ik midden in een aflevering van Andere Tijden was gevallen, met een verhaal over 80 jaar geleden, toen Nederland net was bezet door de Duitsers, en er ook een partij was die niets van ‘anderen’ moest hebben. Maar nee, ik schrok weer wakker en besefte dat het toch echt een live-debat was in de Tweede Kamer anno 2020. Zoveel haat in 5 minuten spreektijd, ik schrok me kapot.
  En dan was er nog die partij die wel van helpen en naastenliefde is, en in de coalitie zit, de ChristenUnie. Voor die partij had het best meer mogen zijn dan wat er nu op tafel lag. Maar bij de CU tellen ze dan hun zegeningen, en nemen er dan maar genoegen mee, omdat anders dat pluche in het kabinet niet meer zo lekker zit. Nou, als de naastenliefde van de CU alleen maar tot zover reikt, zou ik zeggen trek de stekker uit het kabinet en red je eigen gezicht, voordat je bij de volgende verkiezingen zetels verliest. Vooral Joël Voordewind viel mij heel erg tegen. De man die altijd in de bres springt voor mensen in de wereld in nood, verdedigde nu met hand en tand de koehandel van de VVD.
  Aan het einde van de dag, na het debat, moest ik toch constateren dat het slecht gesteld is met de hulpvaardigheid van mensen in nood elders in de wereld door Nederland, en eigenlijk door de hele EU. Ja, we strooien wat met euromuntjes, en maken van een Europees probleem heel graag een enkel Grieks probleem, en trekken verder onze handen er van af. Dat is Nederlandse en Europese NOOITHULP anno 2020.

  Geef een reactie

  Je kan deze HTML-tags gebruiken

  <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>