(Google Translate)
ArabicChinese (Simplified)DutchEnglishFrenchGermanRussianSpanishThai
Advertentie

Recente reacties

  Categorieën

  Archief

  Laatste Nieuws

  Statistieken Jury’s Blog

  Per 1 november 2020:  Nieuwsblog woensdag 18 november 2020

  Een keuze uit het belangrijkste of opmerkelijk nieuws van de dag, eventueel voorzien van Jury’s persoonlijke mening of commentaar.

  (AD) Rutte na veto Polen en Hongarije: Compromis rechtstaat is ‘ondergrens’

  Premier Mark Rutte Premier Mark Rutte is niet van plan opnieuw te onderhandelen over de EU-begroting en het coronaherstelfonds nu Polen en Hongarije hebben aangekondigd de plannen te blokkeren. De landen zijn boos dat zij minder EU-geld ontvangen omdat zij het niet zo nauw nemen met de rechtstaat.
  Onderdeel van het in juli zwaarbevochten compromis over de meerjarenbegroting en het coronaherstelfonds is dat landen worden gestraft als zij ingaan tegen Europese waarden. In Polen en Hongarije wordt aan de onafhankelijkheid van de rechtspraak getornd, staat de persvrijheid onder druk en worden rechten van Lhbti’ers ingeperkt, aldus de premier.

  Bron: AD.nl

  Jury’s Commentaar: In Polen en Hongarije zitten gewoon dictators. En de fout bij de EU zit in het vetorecht. Bij de veiligheidsraad van de VN hebben China, Frankrijk, Rusland, Engeland en de VS die ook. Conclusie, een tandeloze tijger omdat ze elkaars voorstellen torpederen. Zowel VN als EU moeten dus eens hun organisaties moderniseren en de vetorechten afschaffen. Gewoon gaan stemmen bij gewone meerderheden of bijvoorbeeld 2/3 meerderheid. Maar niet meer dat 1 land alles kan blokkeren.


  (NOS) Van Dissel: maatregelen 28 september hebben niet gewerkt, lockdown wel

  RIVM baas Jaap van Dissel De coronamaatregelen die op 28 september werden afgekondigd door het kabinet hebben niet gewerkt. Dat zei RIVM-wetenschapper Jaap van Dissel in een technische briefing voor Tweede Kamerleden. De gedeeltelijke lockdown, die halverwege oktober van kracht werd, heeft volgens hem wél effect gehad.
  Ook de aanscherpingen van de afgelopen twee weken, zoals het sluiten van bibliotheken, zwembaden en pretparken, hebben volgens de directeur Infectieziektebestrijding positieve gevolgen. De zorg wordt daardoor 10 procent minder belast, zegt hij, omdat het aantal ziekenhuisopnames sneller terugloopt.
  De verwachting was dat er rond 20 december dagelijks tien opnames op verpleegafdelingen en drie IC-opnames zouden bij komen, maar door de zogenoemde ‘verzwaarde lockdown’ worden die aantallen zo’n tien dagen eerder verwacht.
  Verschillende Kamerleden vroegen zich in de briefing af of Van Dissel bedoelde dat ook het mondkapjesadvies niet heeft gewerkt. Ook die maatregel werd op 28 september afgekondigd. Het effect van een individuele maatregel is volgens Van Dissel niet te zien.
  “In zijn algemeenheid zien we bepaalde voordelen”, zei hij over de mondkapjes. “Maar kunnen ons tegelijk voorstellen dat ze een negatief effect hebben. We vonden dat mondkapjes het publieke debat te veel beheersten en vonden dat er een besluit genomen moest worden. Dat heeft u gedaan”, aldus Van Dissel tegen de Kamerleden.
  De meerwaarde van de mondkapjesplicht die vanaf 1 december geldt, zal beperkt zijn als het gaat om de coronabestrijding, denkt Van Dissel, “omdat het advies al behoorlijk wordt nagevolgd. Maar ik heb begrepen dat het vooral is ingegeven om helder te zijn”.

  Bron: NOS.nl

  Geef een reactie

  Je kan deze HTML-tags gebruiken

  <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>