(Google Translate)
ArabicChinese (Simplified)DutchEnglishFrenchGermanRussianSpanishThai
Advertentie

Recente reacties

  Categorieën

  Archief

  Laatste Nieuws

  Statistieken Jury’s Blog

  Per 1 november 2020:  Nieuwsblog woensdag 4 november 2020

  Een keuze uit het belangrijkste of opmerkelijk nieuws van de dag, eventueel voorzien van Jury’s persoonlijke mening of commentaar.

  NOS: Tellen nog in volle gang, maar Trump claimt overwinning en Biden vraagt om geduld

  Een opmerkelijke toespraak waarin wordt voorgesorteerd op een overwinning en een oproep om vooral nog even te wachten tot alle stemmen geteld zijn. Ook in de reacties van de twee presidentskandidaten tijdens de verkiezingsnacht klinkt de enorme verdeeldheid in de Verenigde Staten door.
  Gejuich klinkt in de zaal van het Witte Huis waar Trump reageert op de laatste standen. Hij beklimt het katheder en bedankt zijn miljoenen stemmers. “We zouden deze verkiezingen winnen, en eerlijk gezegd hebben we ze ook gewonnen”, klinkt zijn reactie als het feestgedruis in de zaal is verstomd, ruim voordat alle stemmen geteld zijn en een overwinning is zekergesteld.
  De toespraak wekt grote verbazing, niet alleen omdat er nog volop wordt geteld in meerdere swing states, maar vooral ook omdat Trump openlijk speculeert over verkiezingsfraude: “een schande voor ons land”. Die verbazing is ook te horen bij het doorgaans Trump-vriendelijke tv-netwerk Fox News: “Trump gooit een lucifer op een lichtontvlambare situatie”, vindt Fox-journalist Chris Wallace.

  In zijn toespraak plaatste Trump twijfels bij de manier waarop de uitslagen bekend worden en repte hij over verkiezingsfraude. “We gaan naar het Hooggerechtshof. We willen dat het stemmen stopt. Ze mogen geen extra stembiljetten meer vinden”, zei Trump. Het leek de aankondiging van een juridische strijd over de verkiezingsuitslag.
  Democratische politici en stemmers reageren geschokt en woedend. Het campagneteam van Biden antwoordde snel op de mogelijke juridische stappen van Trump. “Als de president inderdaad naar de rechter stapt om het tellen van de stemmen te beletten, dan hebben we teams met juristen klaarstaan om daartegen te vechten”, aldus campagnemanager O’Malley Dillon.
  Ze noemde het voornemen verder een “schandelijke poging om de democratische rechten van Amerikaanse burgers te ontnemen”, iets wat volgens haar nog nooit op deze manier is gedaan door een president. “Het tellen zal niet stoppen. Het gaat door totdat iedere juist uitgebrachte stem is geteld. Dat is vereist volgens onze wetten, die het grondrecht van alle Amerikanen om te stemmen beschermen.”

  Trumps reactie staat in schril contrast met die van zijn Democratische tegenstrever Biden, die uren voor de toespraak in het Witte Huis opriep tot geduld. “We hebben een goed gevoel over waar we staan, echt waar”, aldus Biden. “Maar het is pas voorbij wanneer iedere stem, elk biljet, is geteld.” De oud-vicepresident zei er rekening mee te houden dat de uitslagen nog een dag of langer op zich laten wachten.
  “Zoals ik al vaker heb gezegd: het is niet aan mij of aan Donald Trump om de winnaar van de verkiezingen uit te roepen. Die beslissing is aan het Amerikaanse volk”, zei Biden, nog voor Trumps speech in het Witte Huis. Biden en veel van zijn kiezers benadrukten dat ze er vertrouwen in hebben, al moesten ze erkennen dat het een stuk spannender is dan ze hadden verwacht.

  Direct na Bidens toespraak haalde Trump overigens al hard uit naar de Democraten, en gaf hij aan dat stemmen wat hem betreft niet meer geteld mogen worden nadat de stembussen zijn gesloten. Op Twitter schreef Trump dat de partij de verkiezingen probeert te stelen. Dat bericht wordt door Twitter inmiddels aangemerkt als “mogelijk misleidend”.


  NOS: Campagneteam president Trump in drie staten naar rechter, claimt winst in Pennsylvania

  Het campagneteam van president Trump stapt in drie staten naar de rechter. In Wisconsin vraagt het team om een hertelling van de stemmen en in Michigan en Pennsylvania wil het campagneteam dat het tellen van de stemmen wordt stopgezet.
  De campagnemanager van Trump stelt dat er berichten zijn over onregelmatigheden bij het stemmen in Wisconsin. “En daardoor zijn serieuze twijfels ontstaan over de validiteit van de resultaten”, schrijft hij in een verklaring.
  Welke onregelmatigheden dat dan zouden zijn, zegt de campagnemanager er niet bij. Volgens deskundigen is fraude een zeldzaamheid bij het stemproces in de Verenigde Staten. En volgens het hoofd van de kiescommissie in Wisconsin zijn de verkiezingen soepel verlopen.
  In Michigan, een andere cruciale staat, wil het team van Trump dat het tellen van de stemmen wordt stopgezet. Zijn campagneteam zegt dat Trump-medewerkers geen “zinvolle toegang” hebben gekregen tot locaties waar de stemmen worden geteld. Ook eist het campagneteam bij de rechter dat de stembiljetten die niet door Trumps campagneteam zijn gecontroleerd opnieuw worden bekeken.
  Ook in Pennsylvania moet het tellen van de stemmen worden gestopt, vindt het campagneteam. “In Philadelphia en op andere plekken hebben Democratische functionarissen ons gedwongen om meer dan 7 meter van het telproces te blijven”, staat in een verklaring van Justin Clark, de plaatsvervangend campagneleider. “Daardoor konden onze waarnemers op geen enkele manier hun werk doen.”

  Al het verdere nieuws over de Amerikaanse presidentsverkiezingen vindt u op NOS.nl

  Geef een reactie

  Je kan deze HTML-tags gebruiken

  <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>