Jury’s Mening: Tandeloze tijger / Europa bang voor Poetin

Jury’s mening op het nieuws van de dag

Jury’s Mening: Tandeloze tijger
De oorlog in Oekraïne na de invasie door Rusland is nu 10 dagen oud, en de beelden die naar buiten komen zijn vreselijk. Het heeft ook mijn denken en mening in politieke zin een draai gegeven. Was ik tot voor kort nog heel gereserveerd over uitgaven voor defensie, deze oorlog laat zien dat we niet langer weg moeten kijken en dat op meer geld uittrekken voor defensie geen taboe meer moet rusten. De wereld is echt anders geworden sinds ruim een week geleden.
Jammer is alleen dat de wereld in grote getale alleen maar kan toekijken en werken met sancties, terwijl de Oekraïners er alleen voor staan. Natuurlijk kunnen we als EU-landen wel helpen met het leveren van wapens, maar militair helpen zit er niet in. Ook de NAVO laat het in die zin afweten. Aan de ene kant begrijpelijk, omdat je niet in een ‘3e wereldoorlog’ terecht wil komen, onbegrijpelijk omdat we als NAVO wel de middelen hebben om te helpen.
En ook de Verenigde Naties (VN) kunnen alleen maar toekijken. Die aangenomen resolutie in de ‘Algemene Vergadering’ is natuurlijk symbolisch, want eerder werd dezelfde resolutie in de ‘Veiligheidsraad’ nog verworpen door een ‘veto’ van Rusland.
Zoals bekend zijn er van de bijna 200 aangesloten landen maar 5 met zo’n ‘vetorecht’. Dat zijn de Verenigde Staten van Amerika, Groot Brittannië, Frankrijk, China en Rusland.
Alleen deze 5 landen bepalen dus wat er in de wereld wel of niet goed is, en keuren hun eigen vlees in de veiligheidsraad met hun veto. Als Amerika iets doet wat niet kan zullen zij een afkeuring door de VN met een veto treffen, nu gebeurt dat andersom met Rusland, die een afkeuring van ‘hun oorlog’ in Oekraïne willen voorkomen.
De VN is dus niet meer dan een ’tandeloze tijger’. En in een ‘nieuwe wereld’, en een andere fase in de tijd, zal er ook eens iets moeten veranderen in een organisatie als de VN. Het vetorecht moet worden afgeschaft. Het is niet meer van deze tijd dat 1 land besluiten van bijna 200 anderen kan tegenwerken met een veto. Zo komen we geen stap verder meer. Ik vind het ook onbegrijpelijk dat er daar bij de oprichting van de VN niet goed over is nagedacht, en men tot deze regeling van een vetorecht is gekomen.
In een nieuwe tijd, een nieuwe wereld, is het tijd voor nieuwe internationale, aangescherpte, regels. Dus weg met het ‘veto’.
Jury Roest – 5 mrt 2022

Jury’s Mening: Europa is bang voor Poetin
Terwijl de Russische president Poetin bezig is met de eerste stappen in het volledig onder de voet lopen van Oekraïne, laten Europa en de bondgenoten zien hoe bang ze zijn voor Poetin.
Nu het 2 over 12 is moeten ze in Europa en Amerika nog gaan vergaderen over welke sancties er moeten worden genomen, en daarbij wordt dan heel voorzichtig te werk gegaan, met een slappe hap aan nietszeggende sancties waar Poetin en de zijnen niet wakker van liggen. Boodschap aan ons is om nog wat achter de hand te houden voor als Poetin nog verder gaat dan het innemen van de regionale staatjes Luhansk en Donetsk.
Dit is niet meer dan pure angst voor Poetin en Rusland. Die sancties die nu worden voorgesteld hadden al zeker een week actief moeten zijn. Dan hadden ze vandaag de sancties kunnen uitbreiden met het totale pakket. Het met sancties economisch platleggen van Rusland, alsmede het totale politieke pakket, inclusief het verbreken van de diplomatieke betrekkingen met Rusland, ambassadeurs naar huis halen en Russische diplomaten in Nederland en de EU uitwijzen en tot ongewenst persoon verklaren.
Maar het is weer wachten tot het te laat is door Europa en Amerika, En misschien wel bewust. Want als Poetin straks alsnog heel Oekraïne heeft ingenomen kunnen Europa en Amerika zeggen “we hadden alles willen doen maar helaas heeft het nu geen zin meer”. Daarmee wordt de actie van Poetin gedoogd en hoeven Europa en Amerika geen verdere acties te ondernemen, waarmee Oekraïne in de steek, en aan het eigen lot wordt over gelaten.
Het lijkt een beetje of de geschiedenis zich aan het herhalen is. In de vorige eeuw, na de eerste wereldoorlog, in 1918, ontstond er het ‘Sudetenland’. Een stuk grondgebied in wat nu Tsjechië is, waar Duitstalige Tsjechen woonden. In 1938 werd dit gebied ‘ingelijfd’ (eigenlijk gewoon bezet) door Hitler, onder het mom om de Duitstalige bevolking te beschermen, precies wat Poetin nu doet in Oakraïne. In 1938 gingen Europese ministers van Buitenlandse Zaken, onder aanvoering van de Britse minister Chamberlain, met een ‘vredesvoorstel’ naar Duitsland om Hitler het voordeel van de twijfel te gunnen, in de hoop dat het bij het innemen van het Sudetenland zou blijven (lees hier de historie). Hitler stemde toe. Later bleek wat het waard was toen Hitler vanaf september 1939, met de start in Polen, half Europa in bezit nam.
Precies zo lijkt het nu te gaan met Poetin. Europa en Amerika zullen het bezetten van Luhansk en Donetsk gedogen en Poetin het voordeel van de twijfel geven, in de hoop dat het hierbij blijft, waarna binnenkort zal blijken dat deze actie geen waarde had omdat Poetin al zijn besluiten al lang genomen heeft.
Kortom, Europa en Amerika zijn gewoon bang voor Poetin, en we weten angst is een slechte raadgever.
Jury Roest – 22 feb 2022

Reageren kan in het GASTENBOEK

Schrijf een reactie

 
 
 
0/500 karakters
 
 
 
 
Velden gemarkeerd met * zijn verplicht.
Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Het kan zijn dat je bericht pas zichtbaar wordt in het gastenboek nadat het beoordeeld is.
De beheerder heeft het recht om berichten te wijzigen, in te korten, te verwijderen of niet te publiceren.
(nog geen berichten)

Next Post

Jury's Mening: De 2 maten van 'het Westen'

wo mei 11 , 2022
A Twitter List by jurysblog Jury’s mening op het nieuws van de dag Vanmorgen kwam het trieste nieuws binnen dat […]
Translate »