Nieuws van het Binnenhof: Tweede Kamer vergadert niet meer na 19.00 uur vanwege avondklok

Tweede Kamer vergadert niet meer na 19.00 uur vanwege avondklok

De Tweede Kamer houdt de komende tijd geen avondvergaderingen meer. Formeel hoeft de Kamer zich niet aan de avondklok te houden, omdat voor ‘democratische instituties’ een uitzondering wordt gemaakt. Maar Kamervoorzitter Arib schrijft aan de Kamerleden dat zij als gekozen volksvertegenwoordiger een voorbeeldrol hebben.
“We dienen de maatregelen die voor de hele samenleving gelden zo goed mogelijk na te leven”, schrijft Arib in een brief aan alle leden.
Vanaf komende maandag is het de bedoeling dat plenaire debatten en commissievergaderingen voor 19.00 uur klaar zijn. Dat moet Kamerleden en medewerkers de mogelijkheid geven om voor het ingaan van de avondklok om 21.00 uur thuis te zijn.
Mocht de Kamer in urgente situaties toch in de avond vergaderen, dan kunnen medewerkers een werkgeversverklaring krijgen dat ze na 21.00 uur op straat mogen zijn.

22 januari 2021

Meer op NOS.nl

Kabinet-Rutte III treedt af na vernietigend rapport over toeslagenaffaire

Het kabinet is gevallen, vanwege het vernietigende rapport over de toeslagenaffaire. Het besluit viel tijdens de wekelijkse ministerraad vrijdag. Daar werd gesproken over de politieke gevolgen van de affaire, waar vele duizenden mensen het slachtoffer van zijn geworden.
Premier Mark Rutte heeft vrijdag het ontslag van alle ministers en staatssecretarissen aangeboden aan de koning. De koning heeft de ontslagaanvraag in overweging genomen en de minister-president, ministers en staatssecretarissen verzocht al datgene te blijven verrichten, wat zij in het belang van het Koninkrijk noodzakelijk achten, meldt de RVD.
De positie van het kabinet werd onhoudbaar door de verregaande conclusies van het rapport van de commissie-Van Dam over de affaire. Al snel na de publicatie ervan in december nam de druk op het kabinet toe om de ultieme vorm van politieke verantwoordelijkheid te nemen. Vrijwel de voltallige oppositie wilde ook dat het kabinet zou aftreden.
De speciale Kamercommissie concludeerde dat ouders “ongekend onrecht” is aangedaan. Het kabinet, de Kamer, de Belastingdienst en de rechtspraak hebben de “grondbeginselen van de rechtstaat” geschonden, met verregaande gevolgen voor vele duizenden ouders. De ontspoorde fraudejacht vond vrijwel volledig plaats tijdens de kabinetten-Rutte.

15 januari 2021

Meer op Hart van Nederland

Lees verdere berichten over het aftreden van het kabinet op de thema-pagina over het aftreden op Jury’s Blog.

Bijna helft ondervraagden wil aftreden kabinet om toeslagenaffaire, blijkt uit peiling

Mensen zijn verdeeld of het kabinet moet opstappen vanwege de toeslagenaffaire, blijkt uit een peiling onder 30.000 mensen. Bijna de helft van de ondervraagden wil het kabinet zien vertrekken, een net iets kleinere groep vindt juist dat het aan kan blijven.Mensen zijn verdeeld of het kabinet moet opstappen vanwege de toeslagenaffaire, blijkt uit een peiling onder 30.000 mensen. Bijna de helft van de ondervraagden wil het kabinet zien vertrekken, een net iets kleinere groep vindt juist dat het aan kan blijven.
Een Vandaag bevroeg de leden van het opiniepanel van het televisieprogramma. De helft (46 procent) vindt dat het kabinet kan aanblijven ondanks de toeslagenaffaire. Een bijna even grote groep van 48 procent is voor aftreden. Opvallend: uit een peiling van I&O research bleek pas nog dat slechts acht procent van de kiezers vindt dat het hele kabinet op moet stappen. Een groot verschil, maar dat onderzoek liep van 9 tot 11 januari, terwijl Een Vandaag gisteren en vandaag peilde. De verwachting van een aanstaande val van het kabinet is de afgelopen dagen toegenomen, ook bij partijen zelf.
Kiezers van de VVD, het CDA, D66 en de ChristenUnie willen in meerderheid dat Rutte III aanblijft. Hun vertrouwen in het kabinet is door de toeslagenaffaire wel iets aangetast, maar nog steeds groot genoeg om aan te blijven.
PvdA leider Lodewijk Asscher heeft zijn conclusies al getrokken en dat maakt het steeds waarschijnlijker dat de groep die voor aftreden is zijn zin krijgt. De meeste oppositiekiezers willen wel dat het kabinet nu zijn ontslag aanbiedt. Kiezers van de PVV, de SP, Forum voor Democratie en GroenLinks vinden in meerderheid dat het kabinet weg moet.

14 januari 2021

Meer op AD.nl

Rutte vraagt kritische Kamer tijdens debat avondklok niet te blokkeren

Premier Mark Rutte vraagt de Tweede Kamer het voorstel om een avondklok in te voeren niet op voorhand te blokkeren. Gezien de ernst van de Britse mutatie kan Nederland het zich volgens de minister-president niet veroorloven om ingrijpende maatregelen uit te sluiten.
“We hebben de luxe niet om een avondklok te blokkeren”, zei premier Rutte woensdag in het coronadebat. Hij deed een klemmend beroep op kritische Kamerfracties om geen moties in te dienen die een avondklok uitsluiten. Rutte: “Doe vandaag alsjeblieft geen uitspraken om deuren dicht te gooien.”
De Tweede Kamer is verdeeld over het voornemen van het kabinet om een avondklok in te voeren om de verspreiding van de besmettelijkere Britse mutatie van het coronavirus een halt toe te roepen.
Coalitiepartijen VVD en CDA wijzen de maatregel niet af, terwijl onder meer PVV en D66 ronduit tegen zijn. Meerdere partijen vragen het kabinet eerst iets te doen aan de vliegtuigen uit het Verenigd Koninkrijk die in Nederland landen.

13 januari 2021

Meer op NU.nl

PvdA-leider Asscher in quarantaine, Ploumen doet coronadebat

PvdA-leider Lodewijk Asscher moet het coronadebat in de Tweede Kamer woensdag aan zich voorbij laten gaan. Een van zijn kinderen is positief getest op het coronavirus, daarom gaat hij in quarantaine, twittert hij.
Asscher is zelf ook getest. Hij bleek niet besmet. Bij het debat over de verlengde lockdown die het kabinet dinsdagavond aankondigde, laat hij zich vervangen door zijn collega Lilianne Ploumen.
De PvdA houdt later deze week haar partijcongres. Of de quarantaine van Asscher daarvoor gevolgen heeft, is volgens een woordvoerder nog onduidelijk. Hij wijst er wel op dat het congres al grotendeels digitaal zou worden gehouden.

Kabinet praat vrijdag over politieke gevolgen toeslagenaffaire

Het kabinet heeft dinsdagavond na urenlang overleg nog geen beslissing genomen over eventuele politieke gevolgen naar aanleiding van de toeslagenaffaire. Premier Mark Rutte verwacht dat het kabinet er vrijdag tijdens de ministerraad een knoop doorhakt over de politieke consequenties.
Het kabinet overlegt al weken over het vernietigende rapport Ongekend onrecht, over de misstanden bij de overheid rondom de kinderopvangtoeslag.
Rutte liet weten dat hij dan ook verwacht met een reactie te komen. Dat hier al weken overheen gaan, komt volgens Rutte doordat het kabinet de tijd wil nemen voor alle vraagstukken uit het rapport. Volgens de premier is het kabinet er wel al in grote lijnen uit wat de concrete voorstellen zullen zijn om te voorkomen dat een dergelijk schandaal opnieuw plaatsvindt.
Dinsdagavond tijdens de extra ingelaste ministerraad is echter niet gesproken over de politieke gevolgen van de toeslagenaffaire. Die vraag komt vrijdag wel aan de orde.

12 januari 2021

Meer op NU.nl

Gedupeerden doen aangifte tegen vijf (oud-)bewindslieden in toeslagenaffaire

Advocaat Vasco Groeneveld heeft dinsdag namens twintig gedupeerden in de kindertoeslagaffaire aangifte gedaan tegen vijf (oud-)bewindslieden, onder wie de ministers Tamara van Ark (Medische Zorg), Wopke Hoekstra (Financiën) en Eric Wiebes (Economische Zaken). Volgens Groeneveld hebben zij zich schuldig gemaakt aan een ambtsmisdrijf.
Naast de drie ministers heeft de raadsman Menno Snel, voormalig staatssecretaris van Financiën, en Lodewijk Asscher (voorheen minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid) in de aangifte betrokken.
De aangifte is gedaan bij de procureur-generaal van de Hoge Raad, omdat het om (oud-)bewindslieden gaat.
De advocaat stelt dat de (oud-)bewindslieden strafrechtelijk verwijtbaar hebben gehandeld, door na te laten wettelijke bepalingen uit te voeren, terwijl dat tot hun taak behoorde. Het gaat daarbij om een aantal beginselen van “behoorlijk bestuur”, waaronder het fair play-beginsel en het zorgvuldigheidsbeginsel.
Het vernietigende parlementaire rapport dat over de affaire is uitgebracht, vormt een belangrijke basis voor de aangifte. Volgens Groeneveld blijkt uit het rapport dat de betrokken (oud-)bewindslieden over “zodanig verontrustende informatie” beschikten dat zij hadden moeten ingrijpen.

12 januari 2021

Meer op NU.nl

Rutte vindt dat kabinet, ondanks toeslagenaffaire, kan aanblijven

Opstappen is voor Rutte geen logische optie, dan had het kabinet dat eerder moeten doen, zeggen bronnen rond de VVD tegen Nieuwsuur.
Rutte sluit zich met zijn standpunt aan bij de woorden van VVD-fractievoorzitter Klaas Dijkhoff. Die vindt aftreden, zo vlak voor de verkiezingen, van een “hoog symbolische waarde”. Ook het aftreden van minister Eric Wiebes, destijds staatssecretaris van Financiën, vindt men bij de VVD veel te zwaar. Zeker niet nu Nederland in een forse crisis zit.
Maar binnen de coalitie wordt daar anders over gedacht. Het uitblijven van politieke consequenties is voor een deel van de bewindspersonen moeilijk voorstelbaar.
GroenLinks wil dat het gehele kabinet aftreedt naar aanleiding van de affaire. Partijleider Jesse Klaver deed die oproep dit weekend in het tv-programma Buitenhof. Als het kabinet niet uit zichzelf opstapt, zal hij een motie van wantrouwen indienen.

Asscher onder vuur als PvdA-leider door rol in toeslagenaffaire

PvdA-leider Lodewijk Asscher ligt onder vuur bij een deel van de achterban. Een motie van wantrouwen tegen hem in verband met zijn rol in de toeslagenaffaire heeft voldoende steunbetuigingen gekregen om in behandeling te worden genomen.
Het is nog niet duidelijk of de motie ook genoeg steun krijgt om in stemming te worden gebracht op het digitale partijcongres dat volgende week wordt gehouden. Het partijbestuur blijft Asscher in ieder geval steunen als lijsttrekker bij de Tweede Kamerverkiezingen op 17 maart, zegt een woordvoerder van voorzitter Nelleke Vedelaar.
„Het is de opdracht voor de PvdA om na corona de nieuwe verzorgingsstaat in Nederland vorm te geven”, aldus de zegsman. Met die boodschap wil de partij ook de verkiezingen in. „Met Lodewijk voorop.”
Vele duizenden ouders zijn door een uit de hand gelopen jacht op fraude met de kinderopvangtoeslag in grote problemen gebracht. Asscher was daarvoor als minister van Sociale Zaken in het vorige kabinet medeverantwoordelijk.
De PvdA-leider werd vorig jaar onder ede gehoord door een speciale Kamercommissie die de toeslagenaffaire onderzocht. Onlangs verscheen een vernietigend rapport waarin alle bewindslieden die de afgelopen jaren bij de kinderopvangtoeslag betrokken waren, er flink van langs kregen.
Asscher betuigde wel spijt, maar de indiener van de motie van wantrouwen vindt dat zijn reactie „geen recht doet aan het leed van duizenden gedupeerden”. Zij noemt de schade die hij de PvdA daarmee berokkend heeft „onherstelbaar” en wil dat hij opstapt als partijleider.

7 januari 2021

Meer op RD.nl

Kamer veegt ic-plan kabinet na een dag al van tafel

Er komt geen verbod op het voorrang geven van jonge mensen op een intensivecarebed op basis van niet-medische gronden. Het kabinet wilde dit onderscheid verbieden, maar de Tweede Kamer steekt daar, op initiatief van coalitiepartijen VVD en D66 een stokje voor. Een dag nadat minister Tamara van Ark (VVD) met het voorstel kwam, stemt de Kamer het al weg.
Artsenorganisaties hebben een draaiboek opgesteld voor het slechtst denkbare scenario, waarin de toestroom van coronapatiënten zo hoog is dat het aantal bedden op de ic’s niet toereikend is. Er moet dan mogelijk geselecteerd worden op niet-medische gronden. Patiënten die korter op de ic zullen liggen, krijgen volgens het draaiboek voorrang. Ook onmisbare zorgmedewerkers komen eerder in aanmerking voor een plek. Daarna wordt volgens het draaiboek gekeken naar leeftijdsgroepen, waarbij jongeren voor ouderen gaan. Maar het kabinet wil daar niet aan. Elk leven is immers gelijkwaardig, stelt Van Ark.

5 januari 2021

Meer op Reformatorisch Dagblad

Hiddema toch weg bij Forum voor Democratie

Theo Hiddema stapt uit Forum voor Democratie. De anti-coronabeleidkoers die de partij vaart, staat hem niet langer aan. Thierry Baudet zegt verbijsterd te zijn.
“Ik ben geen FvD’er meer. Voer mij af van die lijst.” Met die woorden neemt Theo Hiddema definitief afscheid van Forum voor Democratie. De vroegere nummer twee en trouwe metgezel van partijleider Thierry Baudet kan zich niet langer verenigen met FvD’s felle campagne tegen het coronabeleid. Die noemt hij ‘politiek irrelevant’ en ‘populisme’ in een brief die in handen is van de NOS.
Eind november stopte Hiddema al als Tweede Kamerlid. In een brief aan Kamervoorzitter Khadija Arib verklaarde hij zich ‘politiek arbeidsongeschikt’. Daarbij liet hij in het midden of hij lid blijft van Forum. Maar na een maand stilzwijgen lijkt de kogel door de kerk: Hiddema gaat verder als lijstduwer. Ik heb Thierry in de kou laten staan, zegt hij vlak voor Kerst in de Volkskrant. En: “Ik heb weer zin om met hem de zaaltjes in te gaan.” Hiddema toont zich ‘trots op de schoonheid van ons programma’, zegt zeker te weten dat ‘Thierry een deugdzaam mens is’ en geeft zelfs toe week te worden als hij Baudet ziet.

5 januari 2021

Meer op Trouw.nl

Asscher door als lijsttrekker PvdA ondanks rol in kinderopvangtoeslagaffaire

Lodewijk Asscher is niet van plan op te stappen als PvdA-leider, schrijft hij in een brief aan alle leden van de partij. Over zijn lijsttrekkerschap was in sommige PvdA-gelederen discussie ontstaan vanwege zijn rol in de kinderopvangtoeslagaffaire.Asscher schrijft dat het rapport over de affaire de afgelopen weken “nog stevig nadreunde.” “Deze affaire staat zo haaks op wat voor mij de drijfveer is om in de politiek actief te zijn. Namelijk zorgen voor een samenleving waarin we eerlijk en fatsoenlijk met elkaar omgaan. En waar ieder mens veilig zichzelf kan zijn. Daarom wil ik vooropgaan in de strijd voor een nieuwe verzorgingsstaat.”Onder plaatselijke afdelingen circuleerde in december een brief van de afdeling Hoeksche Waard, waarin werd gesteld dat Asscher door zijn rol in de toeslagenaffaire bij de komende verkiezingen geen lijsttrekker meer kon zijn. Dit weekend vroeg het bestuur van de afdeling Deventer om een nadere verklaring van de top van de partij over de discussies binnen de afdelingen.

4 januari 2021

Meer op NOS.nl

Kabinet praat komende vrijdag verder over toeslagenaffaire

Het kabinet praat komende vrijdag verder over de affaire rond de kinderopvangtoeslag. Vandaag overlegden de politieke hoofdrolspelers ruim vier uur op het Catshuis in Den Haag over de gevolgen van de affaire.
,,Het was een goed overleg, maar er zijn nog geen conclusies’’, zei premier Mark Rutte na afloop van het Catshuisberaad. Met een klein aantal ministers besprak hij de toeslagenaffaire. Aanstaande vrijdag wordt in de ministerraad ‘de eerste worp’ besproken van de reactie op het rapport over de affaire, zo meldt een woordvoerder van de premier.

3 januari 2021

Bron: AD.nl

Next Post

Thema Corona: Portugal meldt voor vijfde dag op rij recordaantal coronadoden

vr jan 22 , 2021
Portugal meldt voor vijfde dag op rij recordaantal coronadoden Portugal heeft voor de vijfde dag op rij een recordaantal doden […]
Translate »