Nieuws Buitenland: Ratko Mladic (‘Slager van Srebrenica’) krijgt ook in hoger beroep levenslang

(NU.nl) De voormalige Bosnisch-Servische legerleider Ratko Mladic is in hoger beroep ook schuldig bevonden aan het plegen van genocide in Srebrenica. De 79-jarige Mladic moet daardoor levenslang de cel in: hij kan de straf niet nogmaals aanvechten.
Mladic werd in november 2017 door het Joegoslaviëtribunaal al verantwoordelijk gehouden voor de volkerenmoord in Srebrenica en het stelselmatig beschieten van burgers in omsingeld Sarajevo. Daarnaast liet hij na iets te doen tegen ondergeschikten die oorlogsmisdaden pleegden. Zijn misdaden werden beschreven als “de meest gruwelijke misdaden die de mensheid heeft gekend”.
De legerleider werd echter niet verantwoordelijk gehouden voor volkerenmoord in zes andere Bosnische dorpen. De aanklagers lieten daarop weten in hoger beroep te gaan. Volgens persbureau Reuters is hun hoger beroep verworpen en wordt Mladic dus niet verantwoordelijk gehouden voor die massamoorden .
Volgens de verdediging zou Mladic als zondebok hebben gediend. In die redenering ging het Internationaal Restmechanisme voor Straftribunalen dinsdag niet mee. Het tribunaal had het proces overgenomen van het Joegoslaviëtribunaal. Tijdens het hoger beroep keek het puur naar de manier waarop de rechters van het tribunaal hun oordeel hebben gevormd.

Bericht: 8 juni 2021 22.00 uur.

Zeker 140 vermisten en 4 doden nadat overbeladen boot kapseist in Nigeria

(NU.nl) In het noordwesten van Nigeria worden meer dan 140 mensen nog vermist nadat de boot waarop zij zaten woensdagochtend kapseisde. Zeker vier personen kwamen om het leven. Op de boot zaten waarschijnlijk veel te veel passagiers, zegt een woordvoerder van de regering.
De boot, waarop zo’n tweehonderd mensen zaten, sloeg om op een meer bij de plaats Wara in de staat Kebbi. De ferry zou niet bedoeld zijn voor meer dan tachtig mensen. Bovendien vervoerden de passagiers zakken met zand afkomstig van een recent ontdekte goudmijn.
De autoriteiten hebben inmiddels 22 mensen kunnen redden. Vier lichamen zijn geborgen. Voor de levens van de andere opvarenden wordt gevreesd.
In Nigeria kapseizen boten met enige regelmaat, vaak vanwege overbelading en achterstallig onderhoud. Eerder deze maand verdronken dertig mensen toen een overbeladen boot omsloeg in de staat Niger.

Bericht: 27 mei 2021 14.15 uur

Sancties EU tegen Wit-Rusland na gedwongen landing en arrestatie

(NOS.nl) De Europese regeringsleiders waren het al snel met elkaar eens, zegt demissionair premier Rutte: Wit-Rusland is veel te ver gegaan met het kapen van de Ryanair-vlucht. Na 2,5 uur overleg zeiden de lidstaten eenstemmig dat er sancties moeten komen tegen het land.
Eerder op de avond werd bekend dat Europese landen willen dat er sancties worden afgekondigd tegen Wit-Rusland. “Ik heb het zelf nog nooit meegemaakt dat wij als regeringsleiders er zo snel uit waren. Het laat zien hoe serieus we dit nemen”, zei premier Rutte na afloop van de top in gesprek met journalisten.
De EU-top stond grotendeels in het teken van de arrestatie van activist en journalist Roman Protasevitsj in Wit-Rusland. Het Ryanair-vliegtuig waarin hij zat moest na een valse bommelding uitwijken naar Minsk, waar hij werd opgepakt.
Naast strafmaatregelen tegen Wit-Russische personen wil Rutte graag ook economische sancties. “Het is een land met veel staatsbedrijven. Je mag er dus van uitgaan dat de regeringstop van Wit-Rusland de sancties gaat voelen.” Hoe de maatregelen er precies uit gaan zien is nog niet duidelijk.

Op sociale media zijn beelden opgedoken van de zondag aangehouden journalist en blogger Roman Protasevitsj. In een video gedeeld door Wit-Russische overheidskanalen erkent Protasevitsj dat hij achter de demonstraties in Wit-Rusland zit. Onduidelijk is wanneer de video is opgenomen.
De Wit-Russische oppositieleider Svetlana Tichanovskaja schrijft op Twitter dat het filmpje is opgenomen in een detentiecentrum in de hoofdstad Minsk. “Dit is hoe Roman eruitziet onder mentale en morele druk.” Tichanovskaja wil dat Protasevitsj onmiddellijk wordt vrijgelaten.
Op sociale media wordt gewezen op mogelijke verwondingen op zijn voorhoofd. Op de beelden zijn vlekken in het gezicht van Protasevitsj te zien. Er wordt gesuggereerd dat de verklaring met geweld is afgedwongen.
“Dat zijn niet zijn woorden, het is niet zijn intonatie. Hij gedraagt zich heel gesloten en is duidelijk nerveus. Waarschijnlijk is zijn neus gebroken en hij zit onder de make-up. De linkerkant is wat opgezwollen”, zegt Dzmitry Protasevitsj, de vader van de Wit-Russische journalist en activist.

Bericht: 25 mei 2021 14.10 uur

14 doden nadat cabine van kabelbaan stort in Noord-Italië

(NU.nl) Het aantal mensen dat zondag is overleden door het naar beneden storten van een cabine van een kabelbaan in het noorden van Italië, is gestegen naar veertien. Van de twee kinderen die in kritieke toestand naar het ziekenhuis werden gebracht na het ongeval, is er één inmiddels aan de verwondingen overleden, melden Italiaanse media.
De twee kinderen die in kritieke toestand naar een ziekenhuis in Turijn werden gebracht waren vijf en negen jaar. Het is niet duidelijk wie van de twee inmiddels is bezweken en wat de toestand van het andere kind is.
Volgens hulpdiensten waren dertien mensen op slag dood bij de ramp met de kabelbaan tussen Stresa en Mottarone bij het Lago Maggiore, nabij de Italiaanse grens met Zwitserland. Over hun identiteit is nog niets bekendgemaakt.
Het ongeval gebeurde toen een kabel op zo’n 300 meter voor het eindpunt zou zijn geknapt, waarna de cabine naar beneden stortte. Vanwege de bergachtige, beboste omgeving was de plek slecht bereikbaar voor hulpdiensten.
Volgens Italiaanse media was de kabelbaan pas net heropend nadat toeristen maandenlang geweerd moesten worden vanwege de geldende coronamaatregelen. De Italiaanse regering heeft aangekondigd een commissie op te zetten die de ramp gaat onderzoeken.

Bericht: 23 mei 2021 21.35 uur

Next Post

Jury's Mening: De waanzin en kosten van 'Oranjekoorts'

do jun 10 , 2021
Het is bijna weer zover. Nederland doet weer mee aan een eindtoernooi van het Europees kampioenschap voetbal, en de ‘oranjekoorts’ […]
Copyright Jury's Blog - All right reserved Theme: Default Mag by ThemeInWP

Actuele Poll

Translate »