Nieuws Economie: Milieudefensie wint klimaatzaak over CO2-uitstoot tegen Shell

(NU.nl) Shell moet in 2030 45 procent minder CO2 uitstoten dan in 2019. Dat heeft de rechtbank in Den Haag woensdag geoordeeld in de klimaatzaak van Milieudefensie en zeventienduizend mede-eisers tegen Shell.
Het is wereldwijd voor het eerst dat een rechter een uitstootreductie oplegt aan een groot concern
Het gaat niet alleen om de eigen uitstoot, maar ook om die van bijvoorbeeld toeleveranciers en afnemers
De rechter is van mening dat Shell een bijdrage moet leveren aan het terugdringen van klimaatopwarming. Weliswaar heeft het bedrijf duurzaamheidsdoelen geformuleerd, “maar het beleid is nog niet concreet genoeg en zit vol met voorbehouden”, aldus de rechtbank woensdag. Shell dreigt daardoor niet te voldoen aan zijn reductieverplichting.
Met het opleggen van een reductie van 45 procent ten opzichte van 2019 wil de rechter dit voorkomen. Op welke manier het bedrijf de uitstoot van CO2 terugbrengt, mag het zelf bepalen. Het gaat om netto-uitstoot. Dit betekent dat Shell ook uitstoot mag compenseren door bijvoorbeeld bomen te planten.
De rechter vindt dat Shell medeverantwoordelijk is voor de uitstoot van zijn leveranciers en afnemers. Hiervoor heeft Shell geen reductieverplichting opgelegd gekregen, maar wel een zwaarwegende verplichting om deze partnerbedrijven in staat te stellen een forse reductie te behalen. Dit zou Shell volgens de rechter kunnen doen door bijvoorbeeld eisen te stellen bij het aankoopbeleid.
Shell gaat waarschijnlijk in beroep tegen de uitspraak van de rechter in de klimaatzaak.

Bericht: 26 mei 2021 21.40 uur.

Next Post

Thema Formatie: 7 partijen op gesprek bij informateur Hamer

do mei 27 , 2021
(NU.nl) Informateur Mariëtte Hamer had woensdag vooral een oriënterend gesprek met de fractievoorzitters van VVD, D66, CDA, PvdA, SP, GroenLinks […]
Copyright Jury's Blog - All right reserved Theme: Default Mag by ThemeInWP

Actuele Poll

Translate »