Nieuws Justitie: Rechtbank Amsterdam wijst wrakingsverzoek kroongetuige Nabil B. af

(AD.nl) De wrakingskamer van de Amsterdamse rechtbank heeft het wrakingsverzoek van de advocaten van kroongetuige Nabil B. afgewezen. De rechters in het liquidatieproces Marengo werden afgelopen vrijdag gewraakt, nadat zij een verzoek werd afgewezen om achter gesloten deuren te mogen toelichten waarom hun cliënt die dag geen verklaring zou afleggen.
Kroongetuige Nabil B. weigert sinds een kleine maand om mee te werken aan het proces. Zijn verklaringen tegen hoofdverdachte Ridouan Taghi en een groot aantal verdachten vormen belangrijk bewijs, maar kunnen niet worden getoetst nu hij niet meewerkt. Zijn advocaten vroegen de rechtbank om achter gesloten deuren, zonder pers, publiek en advocaten van de mede-verdachten, een en ander toe te lichten. De problemen van Nabil B. zouden onder meer medisch van aard zijn, en daarom wilden zij dit niet in het openbaar toelichten.
De rechtbank wees het verzoek af. Daarop besloten de advocaten van Nabil B. om de rechtbank te wraken. ,,De rechtbank behandelt onze cliënt anders dan andere verdachten en meet met twee maten’’, zei advocaat Onno de Jong. Daarmee was vogens hem de schijn van vooringenomenheid gewekt.

Bericht: 16 juni 2021 23.00 uur

Grote internationale politieactie van Europol levert tientallen arrestaties op

(NU.nl) Criminelen waanden zich lange tijd veilig met een cryptodienst waarop de politie meekeek. Het resulteerde in Nederland in 49 arrestaties en 25 opgerolde drugslabs in een relatief korte tijd. Het zijn aansprekende resultaten van het opnieuw onderscheppen van de communicatie van criminelen onderling. Groot verschil met eerdere operaties is dat de aanbieder van cryptotelefoons ditmaal de politie zelf was. Hoe verliep operatie Trojan Shield?
Het was de FBI die in oktober 2018 de leiding nam over wat ze operatie Trojan Shield noemen. Een aanbieder van versleutelde communicatie Phantom Secure was in maart van dat jaar opgerold en met de opgedane kennis werd besloten zelf een bedrijf op de markt te zetten.
De app kreeg de naam Anom en garandeerde mensen die er gebruik van maakten privacy en een versleuteling die niet te kraken zou zijn. Op de website, die inmiddels uit de lucht is gehaald, viel te lezen dat als er vanuit justitie vragen werden gesteld over een account, de gebruiker hiervan direct op de hoogte werd gesteld. De thuisbasis van Anom leek Panama te zijn.

Bericht: 8 juni 2021 21.30 uur.

En Veiligheid: Nederland haalt IS-vrouw Ilham B. met drie kinderen op uit Syrië

(NOS.nl) Een Nederlandse IS-vrouw uit Gouda en drie kinderen worden door een Nederlandse delegatie uit Syrië gehaald. Ze verbleven in een Koerdisch gevangenenkamp.
Het zijn Ilham B, uit Gouda, haar twee kinderen en een derde kind waarvan nog niet bekend is wie de ouders zijn. Dat zegt de advocaat van B., Tamara Buruma, tegen de NOS.
De Nederlandse Syriëgezant Emiel de Bont en ten minste één Nederlandse vertegenwoordiger van het ministerie van Buitenlandse Zaken zijn in Qamishli, bij de Turkse grens.
Op een persconferentie nam De Bont het woord. “Wij zijn hier met een duidelijk mandaat, om een kleine groep Nederlanders op te halen”, zei hij. Hij verwees naar uitspraken in rechtszaken die het ophalen van de Nederlanders mogelijk maakt. Zij worden nu overgebracht naar de Iraakse stad Erbil, waar een Nederlands consulaat is.
Het ministerie van Justitie en Veiligheid in Den Haag wil de kwestie nog niet toelichten. Later volgt een verklaring, zegt een woordvoerder.

Bericht: 5 juni 2021 22.30 uur.

Meer criminelen dan ooit gepakt dankzij programma Opsporing Verzocht

(AD.nl) Via het programma Opsporing Verzocht zijn afgelopen jaar meer criminelen dan ooit opgepakt. Bij 372 zaken, waar de politie aandacht voor vroeg op televisie of online, leidde dat in bijna de helft van de gevallen tot een aanhouding. ,,Dit is hét bewijs dat we bestaansrecht hebben”, reageert presentatrice Anniko van Santen op de plannen van de NPO om de zendtijd van het misdaadprogramma in te korten.
De afgelopen jaren schommelde het opsporingspercentage steeds rond de 40 procent. Afgelopen jaar steeg dat naar 48,7 procent. Een record in de 38-jarige historie van het misdaadprogramma, melden de politie en omroep Avrotros. In Opsporing Verzocht worden kijkers opgeroepen om te bellen met de studio, als zij meer informatie hebben over een misdrijf. Vaak worden er camerabeelden of compositietekeningen getoond van overvallen of inbraken.
Van de 372 zaken die afgelopen jaar op televisie of online werden besproken, werd in 181 gevallen een verdachte aangehouden. Bij het gros van die arrestaties speelde de hulp van kijkers en volgers op sociale media ‘aanwijsbaar een zeer belangrijke rol’, benadrukt de politie. Het hoge opsporingspercentage is bovendien bijzonder, omdat in Opsporing Verzocht vooral ernstige misdrijven en complexe onderzoeken aan bod komen.
De NPO bracht begin dit jaar de zendtijd terug van drie kwartier naar een half uur, en wil komend jaar nog eens zes afleveringen schrappen. Opsporing Verzocht gaat daarmee van 44 naar 38 afleveringen.

Bericht: 2 juni 2021 10.00 uur

Politie en OM hadden risico tramaanslag Utrecht kunnen verkleinen

(NU.nl) De politie, het Openbaar Ministerie (OM) en de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) hadden het risico op de aanslag door Gökmen T. in een Utrechtse tram van tevoren kunnen verkleinen. Dat concludeert de Inspectie Justitie en Veiligheid in een onderzoek.
T. schoot in maart 2019 in een Utrechtse tram vier mensen dood. Vorig jaar kreeg hij een levenslange gevangenisstraf wegens de vier moorden, drie moordpogingen en bedreiging van nog eens zeventien mensen met een terroristisch misdrijf.
Volgens de Inspectie hadden de instanties voorafgaand aan de aanslag onvoldoende aandacht voor T., die bij hen bekend was. Ze hadden een “beter en completer beeld kunnen hebben van de dader”.
De instanties hebben voor de aanslag in Utrecht de problematiek van T. niet goed genoeg met elkaar besproken en aangepakt. Daarmee hebben ze de risico’s voor de samenleving niet zo klein mogelijk gemaakt.
De Inspectie benadrukt dat daarmee niet is gezegd dat de aanslag door T. voorkomen had kunnen worden. “Risico’s kunnen nooit uitgesloten worden, maar het is wel zaak om deze zo klein mogelijk te maken.”

Bericht: 26 mei 2021 23.58 uur

Kroongetuige Nabil B. wil voorlopig niet meer verklaren in proces Ridouan T.

(NU.nl) Kroongetuige Nabil B. heeft de overeenkomst met het Openbaar Ministerie (OM) opgeschort en zegt voorlopig niet meer te willen verklaren in het Marengo-proces. Volgens zijn advocaten komt justitie afspraken over zijn veiligheid en dat van zijn gezin niet na.
De advocaat van B., Onno de Jong, nam woensdag aan het begin van de zitting in de rechtbank van Amsterdam het woord en vertelde dat zijn cliënt het niet verantwoord vindt om op deze weg verder te gaan.
De raadsman zei in een korte toelichting dat de situatie tussen het OM en B. al langere tijd “zeer ernstig” is. Afspraken zouden niet worden nagekomen en daarom kiest de kroongetuige ervoor niet langer te verklaren en ook niet meer naar de zitting te komen.
“Het Openbaar Ministerie faalt op ieder vlak”, aldus De Jong. “Cliënt heeft laten weten: tot hier en niet verder. Laat het OM maar aan tafel komen om de problemen op te lossen.”
Peter R. de Vries, woordvoerder van de kroongetuige, laat desgevraagd aan NU.nl weten dat er sprake is van een ernstige “vertrouwensbreuk”. Er zou vanuit de omgeving van B. al meerdere malen zijn gewaarschuwd dat dit kon gebeuren, maar hier is volgens De Vries niet op gereageerd.
“Afspraken worden stelselmatig niet nagekomen of er wordt gewoon niet gereageerd”, legt De Vries uit. “Daarnaast wordt zijn familie behandeld alsof het criminelen op proefverlof zijn.” Aldus Peter R. de Vries.

Bericht: 26 mei 2021 23.40 uur.

Next Post

NieuwsBlog EK-Voetbal 2021 (Euro 2020)

wo jun 16 , 2021
Het belangrijkste nieuws in het kort rond het EK-voetbal aan de hand van Twitter-berichten.
Copyright Jury's Blog - All right reserved Theme: Default Mag by ThemeInWP

Actuele Poll

Translate »