NieuwsBlog 12 januari 2021

Zeker negenduizend kinderen overleden in tehuizen van Ierse kerk

In tehuizen die door de Ierse rooms-katholieke kerk werden gerund, zijn zeker negenduizend kinderen overleden. Onderzoek naar het hoge sterftecijfer onder baby’s toont aan dat ongetrouwde moeders er decennialang slachtoffer werden van “een verstikkende, onderdrukkende en vrouwonvriendelijke cultuur”.
Het drieduizend pagina’s tellende rapport over de zogenoemde moeder- en babyhuizen is dinsdag gepubliceerd. Van alle kinderen die in deze tehuizen verbleven, is ongeveer 15 procent overleden. Het rapport spreekt over “babysterfte op een verschrikkelijk niveau”. Een precieze doodsoorzaak van de kinderen is door de onderzoekers niet achterhaald.
Volgens de Ierse minister van Jeugd Roderic O’Gorman zal de regering zijn excuses aanbieden aan de duizenden vrouwen en kinderen die slachtoffer werden van de praktijken. Zij kunnen een financiële tegemoetkoming tegemoetzien.
Daarnaast zal worden gewerkt aan wetgeving om het opsporen, opgraven en waar mogelijk identificeren van menselijke resten in Ierse massagraven te ondersteunen. Duizenden lichamen van overleden kinderen, onder wie pasgeboren baby’s, werden in zulke graven begraven.
In 2014 kwam de zaak aan het licht, toen honderden kinderlijken werden ontdekt op een erf waar tot 1961 een katholiek tehuis voor ongehuwde moeders was gevestigd.

Dood 14-jarige scholiere Lotte schokt Almelo, drie aanhoudingen

De politie heeft drie personen opgepakt vanwege mogelijke betrokkenheid bij de dood van de 14-jarige Lotte uit Almelo. Het lichaam van het meisje werd zondagavond gevonden achter een bedrijventerrein in Almelo. De dood van de tiener is keihard aangekomen bij de inwoners die nog vol vragen zitten.
De tiener werd zondagavond gevonden na een tip. Haar levenloze lichaam lag bij een sloot achter bedrijventerrein Het Wendelgoor.
Gisteren werden al twee verdachten aangehouden, twee personen uit Wierden en Almelo, voor mogelijke betrokkenheid. Een van hen is minderjarig. Vandaag heeft de politie een derde verdachte aangehouden: een minderjarige jongen uit Almelo.

Voor het eerst coronabesmetting bij gorilla’s vastgesteld

Twee gorilla’s in de dierentuin van de Amerikaanse stad San Diego zijn positief getest op het coronavirus. Het zijn voor zover bekend de eerste gevallen van het longvirus die ontdekt zijn bij de imposante mensapen.
De twee apen werden getest nadat ze ziek waren geworden. Een derde gorilla van de San Diego Zoo zou ook symptomen van het virus hebben, waaronder hoesten. Hoe de apen het virus hebben opgelopen is niet bekend. Op dit moment wordt daar onderzoek naar gedaan.
Onlangs testte wel een medewerker van de dierentuin positief, maar die had geen symptomen en zou ook steevast een mondkapje hebben gedragen in het bijzijn van de gorilla’s.

Meer op NU.nl

Next Post

Economisch Nieuws: Shell schrapt circa 900 banen in Nederland

wo jan 13 , 2021
Shell schrapt ongeveer 900 banen in Nederland. Dat gaat om ongeveer 10% van het totaal aantal banen van Shell in […]
Translate »