NieuwsBlog 2021 week 2

Politie Amsterdam veegt Museumplein schoon om verboden demonstratie

De Amsterdamse politie heeft het Museumplein ontruimd met onder meer waterkanonnen en honden. Volgens de gemeente hadden zich vanmiddag zo’n 1500 tot 2000 mensen verzameld voor een demonstratie met de naam ‘Stem nooit meer kabinet Rutte!’, georganiseerd door ‘Nederland in verzet’.
De gemeente Amsterdam had de betoging op het Museumplein verboden. Er kwam een noodbevel toen bleek dat er toch demonstranten op het plein stonden.
Daarop riepen de politie en mobiele eenheid de aanwezigen herhaaldelijk op om het Museumplein te verlaten. Toen daar geen gehoor aan werd gegeven, greep de politie in. Volgens de gemeente is wat dat betreft “volgens draaiboek” gehandeld. Er zijn meerdere arrestaties verricht, maar de gemeente kan nog niet zeggen hoeveel dat er zijn.

17 januari 2021

Meer op NOS.nl

Vrouw overleden door ongeval op dijk tussen Lelystad en Enkhuizen

Een vrouw is zaterdagavond om het leven gekomen door een aanrijding op de Markerwaarddijk (N307) tussen Lelystad en Enkhuizen. Twee anderen zijn gewond naar het ziekenhuis gebracht, aldus de politie.
De politie onderzoekt de oorzaak van het ongeval en vraagt getuigen zich te melden. Ook dashcambeelden zijn welkom, liet zij weten. De weg werd in beide richtingen afgesloten.

Politie doet inval in illegaal geopend café Leeuwarden, 15 mensen beboet

De politie en handhaving van de gemeente Leeuwarden hebben zaterdag een inval gedaan in een illegaal geopend café in de stad. Vijftien mensen, onder wie de exploitant, hebben een boete van 95 euro gekregen. Ook werd er binnen onder meer illegaal gegokt. Dezelfde dag besloot een Eindhovens café dat vorige week nog aankondigde zondag de deuren weer te openen, om van hun plan af te zien.
De gemeente en politie hadden meerdere signalen gekregen dat het bedrijf aan het Willem-Alexanderplein in de Friese hoofdstad open was, ondanks de coronamaatregelen. Ook zouden er binnen illegale activiteiten plaatsvinden.
Bij aankomst door agenten en handhavers bleek dat het bedrijf niet alleen illegaal open was, ook werd er illegaal gegokt, tabak en wiet gerookt en werd er gebruik gemaakt van een ruimte waarvoor er geen horecavergunning was afgegeven.
Alle vijftien aanwezigen hebben een boete ontvangen. aanwezigen kregen een boete van 95 euro wegens het overtreden van de coronamaatregelen. De exploitant wordt later verhoord.

16 januari 2021

Meer op NU.nl

OM gaat uit van misdrijf als doodsoorzaak 14-jarige Lotte uit Almelo

Het Openbaar Ministerie Oost-Nederland gaat ervan uit dat het 14-jarige meisje dat zondagmiddag dood is aangetroffen in Almelo om het leven is gekomen door een misdrijf. Dat blijkt uit de voorlopige resultaten van de sectie op haar lichaam. In het belang van dit onderzoek worden er op dit moment geen verdere mededelingen gedaan, zo stelt het OM vrijdag.
In verband met het overlijden zijn drie personen aangehouden, een vader en zijn twee minderjarige zonen. Zij zitten in voorlopige hechtenis. Hun voorarrest is met twee weken verlengd, werd donderdag al duidelijk. De rechter-commissaris van de rechtbank in Almelo liet toen weten “voldoende redenen te zien om de drie langer vast te houden”. De man en jongens worden verdacht van betrokkenheid bij de dood van het meisje.
Het lichaam van het meisje werd zondag na een melding gevonden in een sloot achter een bedrijventerrein aan Het Wendelgoor in Almelo. Diezelfde avond werden de jongen uit Almelo en de man uit Wierden opgepakt. Maandagavond werd de derde verdachte opgepakt.

15 januari 2021

Bron: Hart van Nederland

Mensen bijeen in loods in Lijnden, 66 bekeuringen

De politie heeft donderdagavond samen met handhavers van de gemeente Haarlemmermeer een einde gemaakt aan een bijeenkomst in een loods aan de Raasdorperweg in het Noord-Hollandse Lijnden.
Alle 66 aanwezigen hebben een boete gekregen vanwege het overtreden van de coronamaatregelen, aldus de politie.
Of er een feestje aan de gang was, kon een politiewoordvoerster niet zeggen.

14 januari 2021

Meer op Telegraaf.nl

Franse avondklok aangescherpt, iedereen moet ’s avonds thuisblijven

De avondklok in Frankrijk wordt verder aangescherpt, meldt premier Jean Castex donderdag. Vanaf zaterdag is het niet langer toegestaan om in de avond of nacht naar buiten te gaan, terwijl dat in een groot deel van het land nu nog deels mogelijk is.
De aangescherpte avondklok geldt van 18.00 tot 6.00 uur. De maatregel geldt in eerste instantie voor vijftien dagen, maar kan op een later moment nog worden verlengd.
In 77 departementen in Frankrijk mogen de inwoners nu nog tot 20.00 uur de deur uit, maar volgens de premier kan dat niet meer. In 25 departementen was de strengere avondklok al van kracht.
Castex zegt dat er op dit moment nog geen reden is voor een nieuwe landelijke lockdown, maar dat deze opnieuw zal worden ingevoerd als de besmettingscijfers niet verbeteren. Hij wijst erop dat de situatie in het land “zorgelijk” is door de vele besmettingen en de druk op de zorg. De scholen blijven vooralsnog open.

14 januari 2021

Meer op NU.nl

Vrouw (29) omgekomen bij ongeluk A2, kickbokser Robin van Roosmalen gewond

Een 29-jarige vrouw is om het leven gekomen bij een aanrijding op de A2 tussen een vrachtwagen en een personenauto. Een 31-jarige man ligt gewond in het ziekenhuis. Het gaat om Melissa van Roosmalen en haar broer Robin van Roosmalen, een bekende kickbockser, zo is bevestigd aan De Telegraaf.
Het ongeluk gebeurde rond 14.45 uur tussen knooppunt Everdingen en knooppunt Oudenrijn. De twee stonden met hun auto op de vluchtstrook stil en zijn daar aangereden door de vrachtwagen. De auto is enkele meters vanaf de rijbaan in de berm tot stilstand gekomen. De vrachtwagen is na het ongeluk door de vangrail naar de hoofdrijbaan geschoten. De chauffeur is aangehouden.

Executie vrouw in VS toch uitgevoerd, eerste keer in 70 jaar

De federale autoriteiten in de Verenigde Staten hebben voor het eerst in bijna 70 jaar een vrouw ter dood gebracht. Het gaat om moordenares Lisa Montgomery (52), die de doodstraf kreeg omdat ze een zwangere vrouw heeft gedood.
Het ministerie van Justitie bevestigt dat Montgomery is geëxecuteerd in de gevangenis in Terre Haute, een plaats in de staat Indiana.
Het Amerikaanse Hooggerechtshof oordeelde dat Lisa Montgomery toch geëxecuteerd mocht worden, nadat een lagere rechter maandag (lokale tijd) op het laatste moment de executie had verboden. Volgens haar advocaten is de veroordeelde vrouw geestesziek.
Montgomery kreeg de doodstraf voor de moord op een zwangere vrouw in 2004. Ze wurgde haar slachtoffer en sneed vervolgens de foetus uit het lichaam. Het kind overleefde dat. Montgomery nam het kindje mee en probeerde het voor te doen alsof het haar eigen baby was, zeggen de aanklagers. De advocaten van Montgomery stellen dat hun cliënt is geboren met hersenschade en in haar jeugd het slachtoffer was van ernstig seksueel misbruik.
De vrouw had gisteravond een dodelijke injectie moeten krijgen in een federale gevangenis in de plaats Terre Haute in Indiana. Een rechter in die staat oordeelde echter dat er reden is om aan te nemen dat Montgomery niet in staat is te begrijpen waarom ze ter dood wordt gebracht. De rechter wilde dat een nieuwe zitting wordt gehouden om te kijken of de executie kan doorgaan.
Het Hooggerechtshof zette in een door het ministerie van Justitie ingesteld beroep een streep door die uitspraak. Daarbij stemden de zes conservatieve rechters voor het doorzetten van de executie en de drie progressieve rechters tegen.

Zeker 40 doden bij Israëlische luchtaanvallen in Syrië

Bij Israëlische luchtaanvallen in het oosten van Syrië zijn minstens 40 soldaten en pro-regimestrijders gedood. De straaljagers bombardeerden in de nacht van dinsdag op woensdag militaire doelwitten van het Syrische leger en geallieerde milities, dat heeft het Syrische Observatorium voor Mensenrechten gemeld.
In het oosten van het land werden militaire doelwitten in de stad Deir es-Zor en de grensstad Albu Kamal aangevallen, dat heeft het Syrische staatspersbureau Sana gemeld. Volgens het Syrische Observatorium voor Mensenrechten ging het om bijzonder hevige bombardementen. Onder de doden zouden negen soldaten van het Syrische regeringsleger zijn en 31 strijders van milities, onder wie aanhangers van de Libanese Hezbollah. Die is nauw met Iran verbonden en vecht in de Syrische burgeroorlog aan de zijde van de regeringstroepen. Het zou de dodelijkste aanval in tweeëneenhalf jaar zijn.
Het Israëlische leger sprak zich niet uit over de aanvallen. De Israëlische luchtmacht valt regelmatig doelwitten in Syrië aan. Volgens het regeringsleger werden het voorbije jaar een vijftigtal doelen gebombardeerd. Israël wil op die manier de invloed van Iran terugdringen. Teheran beschouwt Israël als een aartsvijand en is in de burgeroorlog een belangrijke bondgenoot van de Syrische president Bashar al-Assad.

Megaproces van start tegen Italiaanse maffia

Een van de grootste processen tegen de Italiaanse maffia in de geschiedenis is van start gegaan in de zuidelijke stad Lamezia Terme. Daar moeten zo’n 350 verdachten voor de rechter verschijnen. Zij worden verdacht van uiteenlopende misdrijven, waaronder moord, afpersing, drugshandel en ambtsmisbruik.
De autoriteiten hopen de ‘Ndrangheta met het proces een slag toe te brengen. Die uit Calabrië afkomstige groep wordt gezien als de machtigste maffiaorganisatie in het land en zou jaarlijks tientallen miljarden verdienen met criminele activiteiten. Aanklagers omschrijven de ‘Ndrangheta als een netwerk van misdaadfamilies.
In Lamezia Terme is een megarechtbank opgetuigd, met voldoende plek voor de honderden advocaten, journalisten en aanklagers. Onder de verdachten bevinden zich onder meer accountants, advocaten, zakenlieden, politici en zelfs agenten. Zij hebben de ‘Ndrangheta volgens aanklager Nicola Gratteri vrijwillig geholpen een misdaadimperium op te bouwen.
Gratteri sprak over een “belangrijke dag” en schoof later aan toen de rechter de namen van verdachten voorlas. Die verdachten waren zelf niet fysiek aanwezig, maar woonden de zitting via videoverbinding bij. Hun gezichten waren te zien op tientallen televisieschermen. Gratteri verwacht dat het proces zeker een jaar duurt. Aanklagers willen 913 getuigen aan het woord laten.
Het is niet de eerste keer dat de Italiaanse autoriteiten kiezen voor zo’n grootschalig proces tegen de georganiseerde misdaad. Zo’n ‘maxiproces’ in 1986 en 1987 tegen de Cosa Nostra op Sicilië leidde tot honderden veroordelingen. Aanklagers Giovanni Falcone en Paolo Borsellino werden later geliquideerd.

Next Post

NieuwsBlog:

ma jan 18 , 2021
Oud VNO-NCW-voorman Hans de Boer (66) overleden Voormalig werkgeversvoorman Hans de Boer is maandag op 66-jarige leeftijd overleden aan de […]
Translate »