NieuwsBlog België: Politieagent vuurde van dichtbij rubberen kogels af op jongere bij Brusselse rellen

Minstens één politieagent heeft bij de rellen na de manifestatie voor Ibrahima B. van dichtbij rubberen kogels afgevuurd. Dat blijkt uit een filmpje dat circuleert op sociale media.
Woensdagmiddag eindigde de aanvankelijk vreedzame actie voor de na een arrestatie overleden 23-jarige Ibrahima B. met vernielingen in Schaarbeek. De jongeman stierf aan een hartstilstand in het politiekantoor van Sint-Joost-ten-Node. De betogers eisten duidelijkheid over zijn overlijden. Enkele relschoppers vielen na de actie een politiekantoor op het Liedtsplein aan. Verder werd er in Schaarbeek brandgesticht, een apotheek geplunderd, en werden er ruiten van bushokjes en een tram ingeslagen. Meer dan 100 personen werden opgepakt.

Betoging voor overleden Ibrahima (23) ontspoort volledig: meer dan 100 arrestaties, relschoppers bekogelen politiekantoor met molotovcocktails

Meer dan 400 mensen hebben vandaag betoogd bij het Noordstation in Brussel om duidelijkheid te vragen over de dood van Ibrahima Barrie. De 23-jarige jongeman overleed zaterdagavond nadat hij door de politie was opgepakt. De optocht verliep aanvankelijk vreedzaam, maar omstreeks 16 uur sloeg de sfeer om. Betogers gooiden met stenen en stichtten brand. De oproerpolitie kwam massaal ter plaatse en zette het waterkanon in. Een jongen van 17 jaar raakte gewond en werd naar het ziekenhuis overgebracht. Volgens getuigen werd hij door de politie geslagen met een wapenstok. Ook vier agenten liepen verwondingen op. “Meer dan 100 mensen zijn gearresteerd”, laat minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open Vld) weten via Twitter.
Aanleiding voor de oproer bij het Noordstation is het overlijden van Ibrahima Barrie (23). De jongeman werd zaterdag rond 19 uur opgepakt aan Brussel-Noord na een politiecontrole. Een groep jongeren had zich bij het station verzameld, en leefde zo de coronamaatregelen niet na, meldt het parket.
Ibrahima zou de vlucht hebben genomen, maar na een achtervolging opgepakt zijn door de lokale politie Brussel Noord. Hij werd naar het politiecommissariaat in de Brabantstraat overgebracht, waar hij naar verluidt in elkaar zakte. De politie zou een ziekenwagen opgeroepen hebben die de jongeman naar het ziekenhuis vervoerde. Daar zou de twintiger diezelfde avond omstreeks 20.22 uur zijn gestorven.
De precieze omstandigheden van het overlijden zijn nog erg onduidelijk, wat bij velen vragen oproept. Meer dan 400 manifestanten verzamelden deze namiddag aan het Noordstation om opheldering te vragen.

13 januari 2021

Meer op HLN.be

Next Post

NieuwsBlog Duitsland: CDU kiest Laschet als opvolger van vertrekkende Angela Merkel

za jan 16 , 2021
De Duitse christendemocraten hebben Armin Laschet zaterdag gekozen als opvolger van Angela Merkel. Dat werd zaterdag duidelijk tijdens een online […]

Zie ook deze berichten

Translate »