Thema Corona (1)

Nu ook het Moderna-vaccin binnen is willen verpleeghuizen hun bewoners inenten

Met het almaar stijgende aantal coronabesmettingen in verpleeghuizen kunnen ze daar niet wachten om te beginnen met vaccineren. Verpleeghuisbewoners komen volgens de ‘flowchart’ van het ministerie vanaf februari aan de beurt en zullen dan het Moderna- of het Pfizer-vaccin krijgen.
Beide vaccins zijn vanaf vandaag beschikbaar in Nederland. Dat roept de vraag of het vaccineren niet eerder kan beginnen.
De Gezondheidsraad adviseerde vandaag dat het goedgekeurde Moderna-vaccin zo snel mogelijk wordt ingezet worden bij ouderen. Iets dat de raad eerder ook al zei over het BioNTech/Pfizer-vaccin, omdat dat middel bij die doelgroep boven verwachting goed werkt.
Over de verdeelstrategie zijn het RIVM en het ministerie van Volksgezondheid nog in gesprek. Het ministerie verwacht hier morgen in een kamerbrief meer over bekend te kunnen maken.

11 januari 2021

Meer op NOS.nl

Lockdown vrijwel zeker verlengd, steunpakket uitgebreid

De huidige lockdown wordt volgens bronnen van de NOS en De Telegraaf “vrijwel zeker” met minstens twee weken verlengd. Ter compensatie zou voor bepaalde sectoren het steunpakket worden uitgebreid.
Volgens de bronnen komen er waarschijnlijk geen versoepelingen of verzwaringen van de maatregelen. Eventuele aanscherpingen, bijvoorbeeld in de groepsgrootte, zijn volgens de NOS echter niet helemaal uitgesloten.
Het kabinet vindt de verlenging nodig omdat het aantal positieve tests nog te hoog ligt, aldus de Haagse ingewijden. Het versoepelen van maatregelen zou een “verkeerd signaal” zijn.
De verwachte uitbreiding van het steunpakket moet vooral de hardst getroffen sectoren helpen. De ministers Wopke Hoekstra (Financiën), Eric Wiebes (Economische Zaken) en Wouter Koolmees (Sociale Zaken) gaan de komende tijd bekijken hoe getroffen bedrijven nog beter geholpen kunnen worden. Mogelijk worden bestaande regelingen uitgebreid of worden er extra regelingen in het leven geroepen.
Ook scholen blijven na 18 januari vermoedelijk dicht, maar het is nog niet duidelijk voor hoelang. Het kabinet wacht nader onderzoek af over het effect van de Britse coronamutatie op jonge kinderen.

10 januari 2021

Meer op NU.nl

Eindhovens restaurant gooit deuren open en weer dicht

BBQ-restaurant De Kiet in Eindhoven heeft ondanks de lockdown zijn deuren toch korte tijd geopend. Mensen konden er zondagavond binnen eten. Handhavers van de gemeente Eindhoven hebben samen met de politie een laatste waarschuwing gegeven aan het restaurant aan de Edisonstraat, dat korte tijd later de deuren weer sloot.
Bij het restaurant werd zondagavond na 21.00 uur de telefoon niet opgenomen. Als het restaurant nogmaals de coronaregels overtreedt, wordt de zaak voor onbepaalde tijd gesloten.
De zaak kwam aan het rollen na mediaberichten over de openstelling. De eigenaren van de zaak hebben als gevolg van de berichtgeving zelf de klanten weggestuurd. Toen de gemeentelijke handhavers ter plekke kwamen, was de zaak al leeg, maar de eigenaren zijn wel op de openstelling aangesproken.

10 januari 2021

Meer op Telegraaf.nl

Twitter verwijderd bericht van Khamenei over ’onbetrouwbare vaccins’

Twitter heeft een bericht van de Iraanse geestelijk leider Ali Khamenei over „volledig onbetrouwbare Amerikaanse en Britse vaccins” tegen het coronavirus verwijderd.
De berichtendienst heeft in plaats daarvan een boodschap geplaatst dat de tweet „niet langer beschikbaar is omdat de regels van Twitter zijn overtreden.”
Een woordvoerder namens Twitter voegde daar later aan toe dat het vooral gaat om „ons beleid aangaande het verspreiden van misleidende informatie over Covid-19.”
Khamenei kan pas weer gebruikmaken van zijn account op het Amerikaanse sociale netwerk als hij het bericht ook zelf heeft verwijderd.

9 januari 2021

Meer op Telegraaf.nl

Langere lockdown dreigt omdat veel seinen op rood staan

De kans is groot dat Nederland ook na half januari in een strenge lockdown blijft. Het aantal nieuwe infecties blijft fors, de grote druk op de zorg en nieuwe virusvarianten maken versoepelingen uiterst lastig, melden betrokkenen.
,,Zoveel seinen staan op rood”, zegt een deelnemer aan het OMT vanochtend op voorwaarde van anonimiteit. ,,De Britse variant is volgens onderzoek een stuk besmettelijker en die is in Nederland aangetroffen, en de Zuid-Afrikaanse mutatie is nu ook opgedoken. Ik zie het heel somber in.”
Met de riskante nieuwe virusmutaties, gemiddeld nog ruim 7.500 dagelijkse infecties en in totaal dik 2600 opgenomen patiënten zijn ook striktere maatregelen niet uitgesloten. Zo zou een avondklok nog ingevoerd kunnen worden om het aantal contactmomenten verder terug te dringen, meldt de betrokkene. In de politiek heerst echter grote aversie tegen die ingrijpende maatregel: ,,Maar andere landen doen het ook, het kan wat bijdragen”, zegt de bron.

8 januari 2021

Meer op AD.nl

Oplichter injecteert 92-jarige Britse voor 175 euro met nepvaccin

De politie in Londen is op zoek naar een oplichter die zeker bij één slachtoffer een nepcoronavaccin heeft geïnjecteerd. De verdachte zei tegen een 92-jarige vrouw dat hij voor het ziekenfonds werkte en liet haar 175 euro betalen voor de prik.
In Groot-Brittannië zijn eerder in steden als Hampshire en Portsmouth soortgelijke coronascams gemeld. Daar werden nepcoronaboetes uitgedeeld en stuurden oplichters smsjes rond met valse berichten over vaccinaties.

Bron: RTL Nieuws

De Jonge overschat hoeveelheid beschikbare vaccins

Nederland beschikt op korte termijn over minder vaccins dan minister Hugo de Jonge maandag aankondigde in zijn Kamerbrief over de vaccinatiestrategie.
Zowel de NOS als NRC deden navraag bij farmaceuten over de te leveren hoeveelheden en kwamen op andere aantallen uit dan De Jonge maandag nog schreef. Op het moment van versturen van de Kamerbrief hadden veel van die lagere aantallen al bij het ministerie bekend moeten zijn.
Volgens de NOS gaat het om zeker 1,1 miljoen vaccins die later komen dan De Jonge schrijft, goed voor 550 duizend ingeënte personen. Zo gaat de minister nog dit eerste kwartaal uit van 600 duizend vaccins van farmaceut Curevac. Maar Curevac levert op z’n vroegst in het tweede kwartaal. Of het bedrijf dan ook de 1,6 miljoen verwachte vaccins kan leveren in dat kwartaal is nog maar de vraag.
Ook bij Pfizer kloppen de getallen niet. De Europese Commissie heeft een extra bestelling van 100 miljoen vaccins geplaatst. Daarvan zouden er 500 duizend al in maart onze kant op komen, schrijft de minister. Klopt niet, zegt een woordvoerder tegen de NOS, het wordt op z’n vroegst april. Volgens de Europese Commissie wordt het zelfs pas juli.

8 januari 2021

Meer op Volkskrant.nl

RIVM meldt 9737 nieuwe coronabesmettingen, fors meer dan weekgemiddelde

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft fors meer nieuwe coronabesmettingen geregistreerd. Tussen woensdag- en donderdagochtend kwamen 9737 meldingen over positieve testresultaten binnen. Een dag eerder bedroeg het aantal nieuwe gevallen volgens gecorrigeerde cijfers 7128.
De cijfers van donderdag zijn ook een stuk hoger dan het gemiddelde van de afgelopen week. Dat ligt op ruim 7700 positieve testresultaten per dag.
Het RIVM kan de toename niet direct duiden en zegt vooral waarde te hechten aan weekcijfers. Die zeggen meer over de trend. “Per dag schommelt het te veel”, legt een woordvoerder van het instituut nog eens uit.

7 januari 2021

Lees meer op Trouw.nl

Coronavaccinatie van start: eerste zorgmedewerker ingeënt in Veghel

De 39-jarige verpleeghuismedewerker Sanna Elkadiri is woensdag rond 8.45 uur als eerste Nederlander ingeënt met een coronavaccin. Op de priklocatie in Veghel kreeg ze het Pfizer-vaccin toegediend.
“Hier in Brabant, waar de crisis ook begon, beginnen we met het maken van een einde aan deze crisis”, zo zei minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid).
Meteen na Elkadiri werden drie van haar collega’s ingeënt. Ziekenhuizen beginnen woensdag met het vaccineren van hun medewerkers in de acute zorg. Ook ambulancepersoneel kan vanaf woensdag worden ingeënt.
Elkadiri, voor de eerste vaccinatie gevraagd door haar werkgever, werkt in verpleeghuis Het Wereldhuis in Boxtel. Vooraf zei ze wat zenuwen te hebben. “Maar het voelt enorm goed. Eindelijk gaat de vaccinatie nu van start. We kunnen straks weer terug naar normaal.”
De eerste flesjes met het coronavaccin van Pfizer vertrokken dinsdagavond vanuit de opslag in Oss richting Veghel, twee dagen eerder dan gepland.
Nederland is het laatste EU-land dat begint met vaccineren. De Jonge heeft toegegeven dat we eerder hadden kunnen beginnen. “We zijn onvoldoende wendbaar gebleken”, zei hij hierover. Het zorgde voor forse kritiek vanuit de Tweede Kamer.

6 januari 2021

Meer op NU.nl

Nederland nog lang niet uit lockdown volgens premier Rutte tijdens debat

De kans is levensgroot dat Nederland ook na 19 januari in lockdown blijft. Over twee weken lopen de huidige coronamaatregelen af, maar de besmettingscijfers zijn nu nog zó hoog dat versoepeling niet mogelijk lijkt.
,,Ik ben niet erg hoopvol over wat er kan op 19 januari’’, zegt premier Mark Rutte vandaag tijdens een ingelast Kamerdebat over de coronacrisis. Hoewel het kabinet pas begin volgende week de knoop doorhakt over verlenging van de lockdown, staan alle seinen nu al op rood. ,,Je moet terug naar 3 ic-opnames per dag’’, aldus Rutte. ,,We zitten nu op 50, 60 ic-opnames per dag. Pas bij 10 ic-opnames – en dan praat je over zo’n 3600 besmettingen per dag – kun je iets versoepelen. We zijn er écht nog niet.’’

5 januari 2021

Bron: AD.nl

Routekaart voor vaccinaties in Nederland: wie wordt wanneer gevaccineerd?

Het kabinet heeft een routekaart opgesteld om de Nederlandse bevolking in volgorde te vaccineren tegen het coronavirus. Bekijk op de kaart wanneer jij – mits alles voorspoedig verloopt – aan de beurt bent.

5 januari 2021

Bron: NU.nl

Afgelopen 24 uur 6412 nieuwe besmettingen volgens RIVM

Tussen maandagochtend en dinsdagochtend zijn 6412 nieuwe coronagevallen gemeld bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Dat is aanzienlijk lager dan het gemiddelde over de afgelopen dagen. Het instituut kreeg de laatste week 56.440 meldingen van positieve tests, oftewel iets meer dan 8000 per dag.
Op maandag meldde het RIVM ruim 6600 nieuwe gevallen, op zondag ruim 7400 en op zaterdag iets meer dan 8600. De cijfers zijn wat vertekend, op dinsdagen ligt het aantal gemelde positieve tests over het algemeen wat lager dan later in de week, maar ook ten opzichte van eerdere dinsdagen is het aantal nieuwe gevallen flink gedaald. Vorige week dinsdag steeg het aantal bevestigde besmettingen met ruim 7500 en de dinsdag daarvoor met ruim 9800.
Het aantal sterfgevallen steeg met 152. Dat wil niet zeggen dat al deze mensen afgelopen etmaal aan het coronavirus zijn overleden. Wanneer een coronapatiënt sterft, wordt dit soms wat later pas geregistreerd.

5 januari 2021

Meer op Telegraaf.nl

Lockdown Duitsland verlengd tot eind van de maand volgens Bild

Duitsland gaat de landelijke lockdown verlengen tot 31 januari, schrijft Bild zonder verder een bron te noemen. Volgens de krant is de Duitse regering het eens geworden met de zestien deelstaten over een verlenging van de coronamaatregelen. Andere media hebben het bericht nog niet bevestigd.
De huidige lockdown ging half december in en geldt tot 10 januari. De maatregelen zijn onder meer dat scholen, winkels en horeca gesloten blijven. Gisteren werd al duidelijk dat er een verlenging aan zit te komen. Er was toen nog geen forse daling van het aantal besmettingen te zien.
Correspondent Wouter Zwart acht een verlenging aannemelijk. “Het is geen verrassing”, zegt hij op Radio 1. “Het zat er al een tijdje aan te komen omdat het nog steeds kwakkelen is met de cijfers.” Volgens Zwart hebben de Duitsers geen goed beeld van de huidige situatie en spelen ze daarom op safe. “Vanwege de feestdagen is er weinig getest, waardoor het beeld niet helemaal duidelijk is.”
Een discussiepunt is mogelijk nog of ook de scholen langer dicht moeten blijven. Die discussie verschilt per deelstaat.

4 januari 2021

Meer op NOS.nl

22 GGD’s beginnen eerder met vaccineren zorgmedewerkers

22 GGD’s starten eerder dan verwacht met het vaccineren van zorgmedewerkers. Vanaf 15 januari zijn vaccinaties in heel Nederland mogelijk, waar de oorspronkelijke datum 18 januari was. De startdatum van 8 januari voor de eerste drie regio’s (Veghel, Rotterdam en Houten) blijft ongewijzigd, meldt de overkoepelende organisatie GGD GHOR zondag.
“Vanaf het begin was ons uitgangspunt: zo snel mogelijk zorgvuldig starten. Iedereen werkte tijdens de feestdagen keihard door en we kunnen nu gelukkig verantwoord vervroegen”, aldus André Rouvoet, voorzitter van GGD GHOR.
8 januari wordt begonnen met het vaccineren in Veghel, Rotterdam en Houten. De startdatum in Amsterdam, Drenthe en Haaglanden is met een week vervroegd naar 11 januari. Vanaf 15 januari zijn alle GGD’s aan de beurt. De vaccinaties zullen door de 25 GGD’s gedaan worden vanuit 25 centrale locaties. Het eerste coronavaccin zal worden gegeven in Veghel.
De GGD GHOR verwacht dat er vanaf maandag 4 januari veel belangstelling is bij zorgverleners van de verpleeg- en verzorgingsinstellingen om een afspraak te maken voor een vaccinatie. Er wordt overdag extra personeel ingezet om deze drukte te kunnen opvangen.

3 januari 2021

Meer op NU.nl

Aantal coronapatiënten in ziekenhuizen na afname weer licht gestegen

Het totale aantal coronapatiënten in ziekenhuizen is met 45 gestegen tot 2.694, blijkt zaterdag uit cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Vrijdag nam het totale aantal coronapatiënten in ziekenhuizen nog af (-168).
Van de patiënten die met corona in het ziekenhuis liggen, zijn er 689 opgenomen op de intensive care (ic). Dat zijn er 3 minder dan vrijdag.
Met 248 nieuwe ziekenhuisopnames werden er, net als vrijdag, wel weer veel nieuwe patiënten opgenomen in het ziekenhuis. Hierdoor blijft er een grote druk staan op de zorg.
Tientallen ziekenhuizen zagen zichzelf deze week genoodzaakt om een deel van de niet-urgente zorg uit te stellen. Het ziekteverzuim zou toenemen, terwijl zorgpersoneel ook oververmoeid uitvalt. Daarom is het kabinet van plan ongeveer 30.000 medewerkers van de acute zorg ‘op korte termijn’ het coronavaccin van farmaceuten Pfizer en BioNTech toe te dienen, werd eerder op zaterdag bekend.

2 januari 2021

Bron: NU.nl

Britse variant corona nog veel besmettelijker volgens studie

De nieuwe Britse coronavariant, die ook in ons land is opgedoken, is volgens een nieuwe Engelse studie vele malen besmettelijker dan het huidige dominante virustype. Viroloog Marion Koopmans maakt zich zorgen: “Als dat zo is zullen we veel meer moeten doen om het virus te beteugelen.’’
De in korte tijd berucht geworden Britse variant van het coronavirus drijft de reproductiefactor op met een factor 0,4 tot 0,7, zo blijkt uit een nieuwe Britse studie. Daardoor komt het R-getal veel sneller boven de 1, wat betekent dat één met Covid-19 besmet persoon meer dan één ander persoon aansteekt.
“Er is een enorm verschil in hoe gemakkelijk deze variant van het virus zich verspreidt,” concludeert professor Alex Gandy van het vooraanstaande Londense Imperial College op basis van data over coronabesmettingen uit heel Groot-Brittannië. Tegenover de BBC spreekt hij van ‘de meest serieuze verandering in het virus sinds de pandemie begon’.

1 januari 2021

Bron: Parool.nl

Next Post

NieuwsBlog 11 januari 2021

ma jan 11 , 2021
Bruynzeel Keukens-topman Anton Sanders (54) overleden Topman Anton Sanders van het bedrijf achter Bruynzeel Keukens is overleden. Sanders (54) was […]
Translate »