Thema Donald Trump (1)

Agent Capitool, die Trump-fan was, gedood met brandblusser

De een stierf terwijl hij probeerde demonstranten tegen te houden, anderen overleden omdat ze heilig geloofden in hún president Donald Trump. Dit zijn de vijf mensen die de dood vonden in de chaos van de bestorming van het Capitool.
Vanochtend heeft de politie bevestigd dat bij de rellen in en rond het Capitool in Washington een vijfde persoon is omgekomen. Het gaat om agent Brian Sicknick. Hij overleed gisteren aan verwondingen die hij opliep na een gevecht met demonstranten.

8 januari 2021

Bron: AD.nl

Deze Trump-fans kwamen om tijdens de demonstraties bij Capitool

Eén vrouw werd doodgeschoten terwijl ze het Amerikaanse Capitool in Washington bestormde op 6 januari, drie anderen kwamen om bij „medische noodgevallen.” Allen waren ze fervente Trump-aanhangers die vanuit alle uithoeken van het land naar Washington kwamen om voor hem te strijden. Dit zijn de mensen die het leven lieten tijdens de rellen.

Meer op Telegraaf.nl

Biden: ‘BLM-betogers anders behandeld als zij Capitool hadden bestormd’

Als Black Lives Matter-betogers het Capitool hadden bestormd, zouden zij heel anders zijn behandeld door de autoriteiten, stelt de Amerikaanse president elect Joe Biden donderdagavond in een toespraak. “We weten allemaal dat het waar is en dat is onacceptabel”, aldus Biden.
Biden vergelijkt hiermee de bestorming van het Capitool door aanhangers van president Donald Trump woensdag met de Black Lives Matter-protesten die gedurende 2020 plaatsvonden. AP schrijft dat er hierbij ruim 14.000 mensen zijn gearresteerd, terwijl dat er na de bestorming 52 waren.
De Black Lives Matter Global Network Foundation zegt in een statement tegen AP dat “wanneer zwarte mensen voor onze levens demonstreren, krijgen wij regelmatig te maken met de Nationale Garde of politie met geweren, schilden, traangas en gevechtshelmen.”
De Foundation voegt daaraan toe: “Wanneer witte mensen een staatsgreep proberen te plegen, krijgen ze te maken met een teleurstellend klein aantal handhavers die machteloos zijn en zelfs selfies nemen met terroristen”.

7 januari 2021

Meer op NU.nl

Democratische leiders: Pence moet Trump zijn bevoegdheden afnemen

De Democratische congresleiders Chuck Schumer en Nancy Pelosi willen dat vicepresident Mike Pence president Donald Trump uit zijn functie zet door middel van het inzetten van het 25e amendement. Als dit niet gebeurt overwegen de Democraten om een afzettingsprocedure op te starten. Het zal dan de tweede keer zijn dat ze de procedure beginnen, die moet leiden tot impeachment (staat van beschuldiging) en uiteindelijk tot afzetting.
“Trump is gevaarlijk en hij moet niet in functie blijven”, zei voorzitter van het Huis van Afgevaardigden Pelosi donderdagmiddag (lokale tijd) in een reactie op de bestorming van het Capitool. “De president heeft een gewapende opstand tegen ons land aangewakkerd.” Zij vindt Trumps afzetting een “noodgeval van de hoogste orde”. Pelosi verwacht dat Pence snel een beslissing neemt over het inzetten van het 25e amendement.
Via dit amendement van de grondwet kan een zittend president ongeschikt worden bevonden om zijn taken uit te voeren. De president wordt niet afgezet, maar zijn bevoegdheden worden overgeheveld naar de vicepresident. Hiervoor moet de vicepresident gesteund worden door een meerderheid van het kabinet. Op dit moment zijn er nog geen aanwijzingen dat het amendement daadwerkelijk ingezet zal worden.
Bovendien kan Trump, mocht het zover komen, de beslissing van zijn kabinet nog aanvechten door een brief te sturen naar het Congres, waarna er gestemd zal worden. In zowel het Huis als de Senaat is er dan een meerderheid van twee derde nodig om de ontheffing te bekrachtigen.

7 januari 2021

Meer op NU.nl

Facebook trekt de teugels nog strakker aan en schorst Trump voor onbepaalde tijd

Facebook, Twitter, Snapchat en YouTube hebben stevig ingegrepen op de accounts van Donald Trump. Facebook gaat voorlopig het verst en heeft de zittende president voor onbepaalde tijd geschorst.
Niet alleen in Washington zelf, maar ook in de hoofdkantoren van de social media-bedrijven is het woensdag alle hens aan dek. Terwijl de menigte gewapend met confederatievlaggen en Trump-petjes het Capitool bezetten, krijgen Facebook en Twitter het voor de kiezen. De teneur: jullie hebben dit mogelijk gemaakt door jarenlang niet in te grijpen.
Veel critici vinden dat het hoog tijd is om Trump helemaal van de platformen te verbannen. Zo ver zijn Twitter en Facebook uiteindelijk niet gegaan, maar hun maatregelen zijn zonder precedent. Twitter heeft uiteindelijk drie tweets van Trump verborgen en hem een schorsing van twaalf uur opgelegd. Daarna moet hij zich gaan gedragen. Als Trump doorgaat met het plaatsen van vergelijkbare tweets, kan hij permanent geblokkeerd worden, laat Twitter weten.

7 januari 2021

Meer op Volkskrant.nl

Amerikaanse ambassadeur Pete Hoekstra: ‘Mijn hart is gebroken’

“Het is verdrietig, ik ben geschokt en mijn hart is gebroken”, dat zegt de Amerikaanse ambassadeur Pete Hoekstra vanuit de ambassade in Den Haag. Hoekstra is Republikein en bevriend met Donald Trump. “Ik heb Trump nog niet gesproken”, zegt Hoekstra. “Wel twee andere collega’s waarmee ik heb gewerkt en heb hen gevraagd of het echt zo erg was als ik op de tv zag: en zij zeiden; ja, het is echt zo erg.”
Hoekstra heeft 18 jaar in het Capitool gewerkt. “Ik ken bijna elke hoek. Gaf er rondleidingen. Het was mijn thuis. Daarom trek ik me dit ook heel persoonlijk aan.”
Of hij vindt dat president Trump het geweld heeft aangemoedigd? “Dit is een proces. Daarvoor is niet 1 individu verantwoordelijk. We moeten dit gaan reflecteren en evalueren. Het is nu te vroeg om te zeggen aan wie het ligt.”
Of hij nog trouw is aan de president? “Ik kan daar in mijn functie geen uitspraken over doen. Ik steun in mijn functie geen politieke partijen of politici. Ik steun en dien alleen Nederland.” De Capital Hill Police noemt hij heel kordaat.
De ambassadeur grijpt de gebeurtenissen in zijn land persoonlijk aan. “Het is een giftige sfeer. Dit heb ik nog nooit meegemaakt. Ik heb er geen woorden voor.” Hoe het nu verder moet met zijn land? “Dat is een vraag die voor ons ligt. De komende maanden moeten we met die vraag aan de slag. Maar gisteren ging er iets heel erg verkeerd. We moeten kijken hoe we er voor kunnen zorgen dat dit nooit meer gebeurt.”

7 januari 2021

Bron: RTL Nieuws

Optreden politie onder vergrootglas FBI na bestorming Capitool

Amerikaanse politici willen dat een onderzoek wordt ingesteld naar het optreden van de politie bij de bestorming van het parlementsgebouw in Washington. Ondertussen verzamelt de FBI informatie over de bestormers.
Parlementariërs vragen zich in Amerikaanse media af waarom het niet lukte het gebouw beter te beveiligen tegen de woedende Trump-aanhangers.
Afgevaardigde Karen Bass riep op tot een ‘volledig onderzoek naar de reactie van de politie van het Capitool’. Ze vroeg zich bij ABC News af hoe het ‘zo’n groot aantal relschoppers’ lukte het gebouw ‘van zoveel kanten binnen te dringen’.
Politica en oud-politiechef Val Demings zei bij MSNBC dat er bij de politie kennelijk geen duidelijk plan klaarlag voor zo’n scenario.

7 januari 2021

Meer op RTL Nieuws

Biden: Trump moet zich uitspreken tegen ongekende aanval op democratie

Aankomend president Biden noemt de bestorming van het Capitool een ongekende aanval op de Amerikaanse democratie. Hij riep in een korte verklaring president Trump op zich uit te spreken tegen het geweld.
“Dit is een aanval op de vertegenwoordigers van het volk en de politieagenten die hen beschermen. Dienaars van de republiek. Het is een aanval op de rechtstaat zoals we die zelden hebben gezien.”
Volgens Biden gaat het om een “klein groepje extremisten” die de onrust veroorzaken. “Dit is geen protest, dit is chaos. Het grenst aan een opstand. En het moet stoppen.”
“Daarom roep ik president Trump op: breek in op tv, kom je eed na en verdedig de grondwet. Eis een einde aan de belegering.”
“Ik heb het vaker gezegd: woorden van een president doen ertoe. In het beste geval, kunnen ze ons inspireren. In het slechtste, zijn ze opruiend.”

6 januari 2021

Bron: NOS.nl

Tienduizenden Trump-aanhangers betogen tegen verkiezingsuitslag in Washington

Er zijn tienduizenden Trump-aanhangers samengekomen in Washington. De Amerikaanse president Donald Trump had opgeroepen tot een protestmars omdat hij de verkiezingsoverwinning van zijn Democratische uitdager Joe Biden niet aanvaardt. Ook het Amerikaanse Congres komt vandaag samen om officieel de uitslag van het kiescollege te bekrachtigen. Doorgaans is dit een formaliteit, maar er wordt verwacht dat een aantal Republikeinse Senatoren bezwaar zullen maken. Pence is de voorzitter van de telling en Trump hoopt dat Pence “het land zal beschermen”.
Vlaggen, spandoeken en affiches met de afbeelding van Trump op zijn alomtegenwoordig. Er hangt een grimmige sfeer, de ordediensten blijven waakzaam. Als er tegenbetogingen komen, zou de situatie wel eens uit de hand kunnen lopen. De plaatselijke autoriteiten hebben de demonstranten daarom gevraagd om hun vuurwapens thuis te laten, ze hebben ook de hulp van de Nationale Garde ingeroepen om alles in goede banen te leiden.

6 januari 2021

Meer op VRT Nieuws

Trump niet welkom in Schotland na vertrek uit Witte Huis

De Amerikaanse president Donald Trump moet niet proberen naar zijn golfresort in Schotland te vliegen rond de periode waarin Joe Biden de macht overneemt. Premier Nicola Sturgeon geeft hem een negatief advies zolang Schotland in lockdown is, schrijft de krant Sunday Post.
De krant had geschreven dat het Schotse vliegveld Prestwick informatie heeft gekregen dat ze er rekening mee moeten houden dat er op 19 januari mogelijk een Amerikaans militair vliegtuig arriveert. Het gaat daarbij om een een Boeing 757 die eerder door Trump is gebruikt. 19 januari is de dag voor de inauguratie van Joe Biden.

5 januari 2021

Bron: AD.nl

Trump wilde uitslag Georgia manipuleren in zijn voordeel: ‘Ik wil 11.780 stemmen vinden’

President Donald Trump heeft er zaterdag bij een hoge verkiezingsofficial in de staat Georgia op aangedrongen genoeg stemmen te ‘vinden’ om hem alsnog tot winnaar in de staat uit te roepen. Dat schrijft The Washington Post zondag op basis van een opname van het telefoongesprek dat Trump voerde met de minister van Binnenlandse Zaken van Georgia, Brad Raffensperger.
Trump probeerde met vleien, smeken en ten slotte door dreigementen met strafrechtelijke gevolgen zijn partijgenoot over te halen om zijn nederlaag tegen Joe Biden ongedaan te maken. De Democraat versloeg Trump in de swing state Georgia na twee hertellingen, die volgens Raffensperger ‘eerlijk en nauwkeurig’ waren, zo hield hij de president voor in hun telefoongesprek van een uur.
Zonder met bewijzen te komen, beweert Trump al weken dat zijn nederlaag te wijten is aan grootschalige verkiezingsfraude. ,,Ik kan Georgia niet verloren hebben”, zei Trump in het telefoongesprek meerdere malen. ,,Wij hebben met honderdduizenden stemmen gewonnen.”

3 januari 2021

Meer op AD.nl

Groep Republikeinse senatoren gaat stemmen tegen uitslag verkiezingen

Elf Amerikaanse senatoren van de Republikeinse Partij doen komende week nog een laatste poging om te voorkomen dat Joe Biden president wordt, door protest aan te tekenen bij de laatste telling van de kiesmannen in de Senaat. De groep, onder leiding van oud-presidentskandidaat Ted Cruz, is van plan om op 6 januari tegen de uitslag van de verkiezingen te stemmen.
Het tellen van de kiesmannen is normaal gesproken een ceremoniële handeling in de Senaat.
De elf zeggen de stem van kiesmannen uit door president Trump betwiste staten niet te zullen accepteren. Ze willen dat het Congres een commissie instelt om onderzoek te doen naar de verkiezingsuitslag. Volgens Amerikaanse media is dat vooral een symbolische stap die vrijwel zeker weinig effect zal hebben.
Binnen de Republikeinse Partij is onenigheid over het protest van Cruz en consorten. De Republikeinse leider in de Senaat, Mitch McConnell, riep zijn partijgenoten juist op om de uitslag te respecteren.

2 januari 2021

Meer op NOS.nl

Next Post

NieuwsBlog 8 januari 2021

vr jan 8 , 2021
Bennie Jolink niet blij met bezoek pissige boeren van Farmers Defence Force Een onverwachts huisbezoek van vier boeren van Farmers […]
Translate »