Thema Donald Trump: Senaat begint afzettingsproces tegen Trump in tweede week van februari

Senaat begint afzettingsproces tegen Trump in tweede week van februari

De Democraat Chuck Schumer, leider van de grootste fractie in de Amerikaanse Senaat, heeft vrijdag gezegd dat het afzettingsproces tegen de inmiddels vertrokken president Donald Trump in de tweede week van februari begint. Volgens hem moet het goedkeuren van Joe Bidens kabinet nu prioriteit krijgen en het impeachmentproces zou dat kunnen vertragen.
Toch komt hij met het uitstel ook de Republikeinen tegemoet, die beargumenteerden dat de advocaten van Trump meer tijd moeten krijgen voor de verdediging. De leider van de Republikeinen in de Senaat, Mitch McConnell, had daar vrijdag toe verzocht.
Het Huis van Afgevaardigden stuurt maandag de officiële aanklachten tegen Trump naar de Senaat. Hoewel dat formeel de start van het impeachmentproces in de Senaat markeert, begint de echte politieke rechtszaak pas in de week van 8 februari.
Schumer zei vrijdag in de Senaat dat zowel de aanklagers als de verdediging van Trump na maandag twee weken de tijd krijgen. “Gedurende die periode zal de Senaat zich bezighouden met zaken voor het Amerikaanse volk, zoals kabinetsbenoemingen en het coronasteunpakket.”
Een meerderheid van het Huis van Afgevaardigden besliste eerder deze maand dat Trump, vanwege zijn rol bij de bestorming van het Capitool op 6 januari door zijn aanhangers, onderwerp van een impeachment moet worden. Dat betekent dat een politieke rechtszaak in de Senaat volgt.
Trump is de eerste Amerikaanse president ooit tegen wie een tweede afzettingsproces zal worden gevoerd. Het proces tegen de inmiddels vertrokken president is niet alleen symbolisch, het kan er ook voor zorgen dat hij niet nog een keer een gooi naar het presidentschap kan doen.

22 januari 2021

Meer op NU.nl

Trump verlaat Washington onder donkere wolk, uren voor inhuldiging Biden

De Amerikaanse president Donald Trump is woensdagochtend (lokale tijd) vertrokken uit hoofdstad Washington. Trump besloot als eerste president in 150 jaar de inauguratie van zijn opvolger Joe Biden niet bij te wonen. Hij beweert ten onrechte dat hij de werkelijke winnaar van de verkiezingen is.
Trump en zijn echtgenote Melania verlieten het Witte Huis voor de laatste keer rond 14.00 uur (Nederlandse tijd). Ze vlogen in de presidentiële helikopter Marine One naar een afscheidsplechtigheid op de vliegbasis Andrews in de staat Maryland.
Bij het Witte Huis hadden zich buiten bij de grasmat, waar de helikopter stond, enkele tientallen mensen verzameld. Het ging vooral om journalisten, fotografen, huishoudelijk personeel en beveiligers.
Marine One vloog vervolgens nog een rondje over de hoofdstad alvorens te landen op Andrews. Daar wachtten familieleden, personeelsleden en fervente aanhangers president Trump op. Hij beloofde hen dat “we in de een of andere vorm zullen terugkeren”.
Vicepresident Mike Pence was er niet om zijn baas uit te zwaaien. Hij ging wel naar de inauguratie van Biden.

20 januari 2021

Man met geladen geweer en grote voorraad ammunitie opgepakt in Washington D.C.

De politie in de Amerikaanse hoofdstad Washington D.C. heeft gisteren een man opgepakt die een geladen geweer en meer dan 500 patronen bij zich had.
De man werd opgepakt toen hij een checkpoint wilde passeren vlakbij het Capitool. Naast een vuurwapen had de man ook valse documenten in het bezit die hem toegang zou verschaffen tot de inauguratie van Joe Biden.
De beveiliging in de Amerikaanse hoofdstad is sinds de bestorming van het Capitool op 6 januari enorm opgeschroefd. Politiediensten staan op scherp. Online klinken veel geluiden van Trump-aanhangers om geweldsdelicten te plegen op de dag dat Joe Biden tot president beëdigd zal worden.
Een inlichtingenbulletin van het Amerikaanse ministerie van Binnenlandse Veiligheid en de FBI waarschuwt dat met name eenlingen en kleine groepjes wel eens geïnspireerd kunnen raken om opnieuw uit te halen naar overheidsvertegenwoordigers, minderheden of de pers.

16 januari 2021

Meer op AD.nl

Trump roept op tot eenheid, maar geen woord over impeachment

In de video veroordeelt Trump de aanval op het parlementsgebouw. Hoewel hij het op de bewuste avond naliet, zegt de president nu dat een “echte aanhanger” van hem politiek geweld niet zou tolereren en dat de bestormers “onze beweging niet steunen”.
De video werd gepost op een Twitterpagina genaamd The White House. Trumps eigen account en pagina is door Twitter opgeschort als gevolg van de bestorming van het Capitool.
De president roept iedereen die achter zijn beleid staat op om te proberen de maatschappelijke spanningen te doen afnemen. Trump riep de Amerikanen verder op om “over de passies van het moment” heen te komen.

14 januari 2021

Meer op RTL Nieuws

Impeachment: Trump als eerste president ooit voor tweede keer aangeklaagd

Donald J. Trump is sinds woensdagavond de eerste Amerikaanse president ooit tegen wie een tweede afzettingsproces zal worden gevoerd. Een meerderheid van het Huis van Afgevaardigden besloot dat Trump onderwerp van een impeachment wordt, vanwege zijn rol bij de bestorming van het Capitool door zijn aanhangers op 6 januari. Een politieke rechtszaak in de Senaat zal volgen.
Omdat de Democraten een meerderheid van de zetels in het Huis in handen hebben, was al op voorhand duidelijk dat de impeachment van Trump doorgang zou vinden.
De aanklacht aan het adres van Trump die door de Democraten is geformuleerd, het zogeheten article of impeachment, werd aangenomen met 232 stemmen voor en 197 stemmen tegen. De president wordt beschuldigd van “aanzetten tot rebellie” in de aanloop naar de bestorming van het parlementsgebouw.
Alle Democratische afgevaardigden steunden de impeachment, terwijl een meerderheid van de Republikeinen zich ertegen uitsprak. Opvallend was dat tien Republikeinen zich wel bij de Democraten voegden. Onder hen was Liz Cheney, dochter van oud-vicepresident Dick Cheney en de op twee na hoogstgeplaatste Republikein in het Huis. Vijf Congresleden onthielden zich van stemming.

13 januari 2021

Meer op NU.nl

Pence wil Trump niet uit ambt zetten

De Amerikaanse vicepresident Mike Pence ziet er geen heil in om president Donald Trump uit zijn ambt te zetten door het 25e amendement van de grondwet in werking te stellen. Dat voorziet erin dat de vicepresident de bevoegdheden van de president overneemt als die laatste niet meer in staat is om zijn taken uit te voeren. Volgens Pence zou het toepassen van die grondwettelijke procedure „een vreselijk precedent” scheppen.
Maandag kwam al naar buiten dat Pence en Trump een „goed gesprek” hadden gehad in het Witte Huis en dat de twee „vastbesloten” zijn „om hun werk voor het land voort te zetten tot het einde van hun termijn.” Dat duidde er al op dat Pence het 25e amendement niet wil toepassen, zoals de Democraten hebben voorgesteld naar aanleiding van de bestorming van het Capitool door Trump-aanhangers.
„Ik geloof niet dat zo’n werkwijze in het belang van ons land is of conform de grondwet”, heeft Pence geschreven in een brief aan Nancy Pelosi, de Democratische voorzitter van het Huis van Afgevaardigden. Trump zei eerder dinsdag al dat hij zich geen zorgen maakt over het al dan niet toepassen van het 25e amendement.

13 januari 2021

Meer op Telegraaf.nl

Steeds meer bedrijven willen niets meer met Trump te maken hebben

Al sinds eind jaren 90 leende Deutsche Bank geld uit aan Donald Trump. Maar nu de Amerikaanse president door velen in elk geval deels verantwoordelijk wordt gehouden voor de bestorming van het Capitool vorige week, wil de Duitse bank geen zaken meer met hem doen. Dat zeggen anonieme bankmedewerkers tegen The New York Times en persbureau Bloomberg.
Deutsche Bank is de grootste geldschieter van Trump. Zijn Trump Organization heeft er nog leningen uitstaan van 340 miljoen dollar, omgerekend 280 miljoen euro.
Deutsche is lang niet het enige bedrijf dat de banden met Trump wil doorsnijden. Zo gaat de kleinere Signature Bank uit New York persoonlijke rekeningen van Trump stopzetten waarop meer dan 5 miljoen dollar staat.
“We zijn zeer verdrietig over de rellen en het oproer die plaatsvonden in het heiligste instituut van Amerika, het Capitool”, stelt de bank. “We zagen de president de relschoppers aanmoedigen. In het belang van het Amerikaanse volk zou hij moeten aftreden.”

12 januari 2021

Meer op NOS.nl

FBI waarschuwt voor gewapende protesten in steden VS

De FBI waarschuwt dat in aanloop naar de beëdiging van Joe Biden tot president verspreid over het land gewapende protesten worden gepland, meldt zender ABC op basis van de Amerikaanse politiedienst. Niet alleen in Washington, maar ook in de hoofdsteden van de staten zouden acties op het programma staan.
Een gewapende groep heeft plannen om zaterdag naar Washington te gaan om daar in opstand te komen als poging worden ondernomen om president Trump uit zijn ambt te zetten, aldus de zender. Het Huis van Afgevaardigden heeft daartoe eerder maandag de eerste stappen gezet.
Zeker in Washington zijn zorgen over de veiligheid na de bestorming van het parlement van afgelopen woensdag. Daar zijn al tal van maatregelen genomen of aangekondigd in aanloop naar de inauguratie van Biden op 20 januari, nadat dreigementen waren binnengekomen. De nationale garde mag tot 15.000 man leveren om de ceremonie veilig te laten verlopen.

11 januari 2021

Meer op Telegraaf.nl

Twitter op de beurs afgestraft voor besluit Trump te weren

Twitter heeft op de beurs een flinke tik gekregen na het besluit om de Amerikaanse president Donald Trump van het platform te weren. Het aandeel verloor maandag in de ochtendhandel 8 procent op de beurs van Frankfurt, waar het techbedrijf een tweede notering heeft.
Twitter deed het account van Trump vrijdagavond in de ban, nadat de president op het kanaal aanhoudend over vermeende verkiezingsfraude schreef. Analisten vrezen dat die stap een voorbeeldwerking zal hebben, waardoor Twitter genoodzaakt zal zijn strenger toe te zien op uitlatingen van gebruikers.

Meer op NU.nl

Colin Powell noemt zichzelf niet langer een Republikein

Colin Powell, voormalig minister van Buitenlandse Zaken van de VS, noemt zichzelf niet langer Republikein, zei hij zondag in een interview met CNN. „Ik ben gewoon een burger die tijdens zijn gehele loopbaan Republikeins en Democratisch gestemd heeft.”
Powell uitte kritiek op Republikeinse parlementsleden die niet tegen de president ingingen, omdat ze volgens hem hun eigen politieke loopbaan willen beschermen. „We hebben mensen nodig die de waarheid zeggen”, aldus de voormalig minister.
Powell was minister van Buitenlandse Zaken in de regering van de George W. Bush (Republikein), veiligheidsadviseur onder Ronald Reagan (Republikein), maar had ook een hoge functie onder Bill Clinton (Democraat). Bij de presidentsverkiezingen vorig jaar steunde Powell de Democratische kandidaat Joe Biden.

10 januari 2021

Meer op Telegraaf.nl

Schwarzenegger over Capitoolbestorming: ‘Deed me denken aan Kristallnacht’

De voormalige Republikeinse gouverneur van Californië en Hollywoodster Arnold Schwarzenegger heeft een videoboodschap gedeeld waarin hij reageert op de bestorming van het Capitool, die hem deed denken aan de Kristallnacht. De video wordt veel gedeeld op sociale media.
“Als Oostenrijker weet ik maar al te goed wat er in de Kristallnacht gebeurde. Een nacht vol aanvallen op Joden, in 1938. Gepleegd door het nazi-equivalent van de Proud Boys”, zegt Schwarzenegger, verwijzend naar de Amerikaanse extreemrechtse en neofascistische beweging die (politiek) geweld niet schuwt.
“Woensdag was de Amerikaanse dag van gebroken glas. Het gebroken glas van de ruiten van het Capitool”, zegt Schwarzenegger. “Daarmee sloegen ze niet alleen de ruiten in, maar ook de ideeën en idealen die wij vanzelfsprekend achtten.”
Schwarzenegger, geboren in Oostenrijk in 1947, vertelt in de video over zijn jeugd, waarin de gevolgen van de Tweede Wereldoorlog nog duidelijk voelbaar waren.

10 januari 2021

Meer op NOS.nl

Vicepresident Pence wel aanwezig bij beëdiging Biden

De Amerikaanse vicepresident Pence gaat, in tegenstelling tot president Trump, wel naar de inauguratie van de Democraat Biden over tien dagen in Washington. Dat heeft een medewerker van Pence bekendgemaakt.
President Trump meldde vrijdag via Twitter dat hij er niet bij zal zijn, Biden noemde dat een goede beslissing. Ook zei Biden onlangs dat Pence welkom is en dat het een eer zou zijn als hij naar de beëdiging zou komen.
Pence heeft Trump tijdens zijn ambtstermijn altijd gesteund. Deze week kwam de onderlinge verhouding onder grote druk te staan, toen Pence weigerde om de verkiezingsuitslag naast zich neer te leggen, waar Trump op had aangedrongen. De vergadering in het Congres moest worden onderbroken toen gewapende aanhangers van de president het Capitool bestormden en de beveiliging onder de voet liepen. Pas uren later werd de zitting hervat en werd de overwinning van de Democraat Biden officieel door het Amerikaanse parlement bekrachtigd.

10 januari 2021

Meer op NOS.nl

Capitoolbestormer met bizonhoorns opgepakt en aangeklaagd

Een van de meest in het oog springende bestormers van het Capitool, getooid met bontmuts, blauw-wit-rood geschilderd gezicht, bizonhoorns en een speer met de Amerikaanse vlag, is vandaag opgepakt. Het gaat om Jacob Chansley uit de staat Arizona, een bekende verschijning bij extreemrechtse en QAnon-manifestaties.
In het hele land zijn tientallen mensen aangehouden vanwege hun rol bij de aanval op het parlementsgebouw van woensdag. Aanklagers hebben inmiddels zeventien zaken aangemeld bij de federale rechtbank en veertig bij de rechter van het Disctrict of Columbia. Bij de bestorming kwamen vijf mensen om, vier aanvallers en een agent.
Chansley, ook wel bekend als Jake Angeli en de QAnon Sjamaan, werd woensdag in het Capitool op allerlei foto’s vastgelegd, onder meer in de vergaderzaal van de Senaat, naast de stoel van vicepresident Pence. Hij moet terechtstaan, onder meer vanwege het zich met geweld toegang verschaffen tot een niet-publieke ruimte en het verstoren van de gang van zaken in het Capitool.

9 januari 2021

Meer op NOS.nl

Trump voorgoed van Twitter geweerd wegens aanzetten tot geweld

Twitter heeft Donald Trump voorgoed van het sociale medium verbannen. De tweets van de Amerikaanse president zetten volgens een woordvoerder van Twitter aan tot geweld.
Woensdag werd Trump al 12 uur verbannen van zijn meest geliefde sociale medium omdat hij in zijn tweets niet genoeg afstand nam van de gewelddadige meute die het Amerikaanse Congres binnenviel. Dat werd door Twitter gezien als een schending van de voorwaarden en Trump werd pas weer toegelaten toen hij die tweets verwijderd had.
Twee nieuwe tweets brachten @realDonaldTrump `de afgelopen dag opnieuw in de problemen. In de ene zei hij dat hij niet naar de inauguratie zou komen, in de andere roemde hij zijn aanhangers. De combinatie van die berichten ging Twitter te ver, zeker in het licht van de eerdere ongeregeldheden.

8 januari 2021

Bron: NOS.nl

Translate »