Thema Formatie: 7 partijen op gesprek bij informateur Hamer

(NU.nl) Informateur Mariëtte Hamer had woensdag vooral een oriënterend gesprek met de fractievoorzitters van VVD, D66, CDA, PvdA, SP, GroenLinks en ChristenUnie. Er was volgens CDA-leider Wopke Hoekstra een “goed gesprek” over het herstelbeleid na de coronacrisis. De vraag die nu vooral op tafel ligt, is welke andere problemen in de economie en samenleving als eerst aangepakt moeten worden.
Hamer praat donderdag en vrijdag met alle partijen die nog niet bij haar zijn langsgegaan, behalve de PVV van Geert Wilders. De PVV-leider heeft de uitnodiging van Hamer afgeslagen. “Alles wat ik u te vertellen had, heb ik u reeds verteld in ons gesprek op dinsdag 18 mei”, schrijft Wilders in een brief aan de informateur.
Donderdag ontvangt Hamer Forum voor Democratie (FVD), JA21, SGP en BoerBurgerBeweging. Daarbij schuift ook ‘eenpitter’ Liane den Haan aan. Op vrijdag komen de linkse partijen langs, net als oud-FVD’er Wybren van Haga.
Nu de economie weer stukje bij beetje open kan, moeten er plannen komen over hoe Nederland uit de crisis komt. De steunpakketten en hulp voor getroffen bedrijven is aan het demissionaire kabinet. Tegelijkertijd liggen er dossiers op tafel die niet kunnen wachten totdat er een nieuw kabinet is.

Bericht: 27 mei 2021 00.30 uur

D66-leider Kaag wil voor de zomer een nieuw kabinet

(NU.nl 18 mei) Als het aan D66-leider Sigrid Kaag ligt, komt er voor het zomerreces een nieuwe coalitie met D66, VVD, CDA, PvdA en GroenLinks, zei ze dinsdag na haar gesprek met informateur Mariëtte Hamer. Daarmee voert Kaag de druk bij onder meer het CDA op. Die partij wil eerst kijken naar brede steun voor het coronabeleid voordat er specifiek over een regeerakkoord gesproken wordt.
In deze fase van de formatie moet worden gekeken welke grote problemen door een nieuw kabinet opgelost moeten worden en welke partijen daarvoor in aanmerking komen. De vertrouwensvraag in relatie tot VVD-leider Mark Rutte is inmiddels naar de achtergrond verdwenen.
Er moet nu vaart worden gemaakt, zei Kaag. “Voor de zomer is onze inzet een regeerakkoord op hoofdlijnen.” Over gevoelige punten waar partijen verschillend over denken, Kaag noemde migratie als voorbeeld, moeten wel heldere afspraken worden gemaakt, zei de D66-leider.

Lees meer op NU.nl

Next Post

Sportnieuws Voetbal: Manchester United-spelers mikpunt van racisme na Europa League-finale

do mei 27 , 2021
(NU.nl) De spelers van Manchester United hebben woensdag na de verloren Europa League-finale tegen Villarreal tientallen racistisch getinte berichten gekregen […]
Copyright Jury's Blog - All right reserved Theme: Default Mag by ThemeInWP

Actuele Poll

Translate »