Politiek Nederland: Sywert van Lienden zegt lidmaatschap CDA op

(NU.nl) Sywert van Lienden heeft zijn CDA-lidmaatschap opgezegd. Dat laat de partij in een verklaring weten. De politiek commentator, activist en lobbyist ligt onder vuur omdat hij miljoenen euro’s verdiende met de import van mondkapjes, terwijl hij aangaf dit zonder gewin te doen.
Eerder maakte het CDA al bekend dat er een verzoek was ingediend om Van Lienden te royeren. Het is niet duidelijk wie dat verzoek had ingediend.
Van Lienden schreef mee aan het verkiezingsprogramma van de partij. Er loopt een onderzoek naar hoe Van Lienden tot een mondkapjesdeal kwam met het ministerie van Volksgezondheid. Volgens demissionair minister Tamara van Ark (Medische Zorg) voldeed de overeenkomst aan de voorwaarden.
Met de mondkapjesdeal was een bedrag van meer dan 100 miljoen euro gemoeid, waarmee het een uitzonderlijk grote deal was. De Tweede Kamer wil weten hoe Van Lienden die opdracht wist binnen te halen en of zijn politieke connecties daarin een rol hebben gespeeld.

Bericht: 17 juni 2021 17.45 uur

Kabinet ontkent dat belangrijk memo toeslagenaffaire expres is kwijtgemaakt

(NU.nl) Een belangrijk memo waarin al in een vroeg stadium wordt gewaarschuwd over de misstanden in de toeslagenaffaire, is volgens demissionair staatssecretaris Alexandra van Huffelen (Toeslagen) niet met opzet kwijtgemaakt op het ministerie van Financiën. Het document is niet gearchiveerd, zo werd vorige week bekend, maar dat had juist als reden zodat er beter onderzoek kan worden gedaan, zei de bewindsvrouw dinsdag in de Tweede Kamer.
Het memo, in 2017 opgesteld door juriste van de Belastingdienst Sandra Palmen, speelt een cruciale rol in de toeslagenaffaire. In het stuk werd gewaarschuwd dat de Belastingdienst onterecht de kinderopvangtoeslag van honderden ouders stopzette en adviseerde om de gedupeerden te compenseren.
Als dat advies destijds was opgevolgd, dan was er zeer waarschijnlijk veel eerder een einde gekomen aan de toeslagenaffaire waarbij duizenden ouders onterecht als fraudeur werden bestempeld en waarbij de fiscus in sommige gevallen tienduizenden euro’s kinderopvangtoeslag terugvorderde. De financiële en mentale gevolgen zijn schrijnend.
Dinsdag stuurde Van Huffelen een brief naar de Kamer waarin staat het zogenoemde memo-Palmen niet te archiveren. In de e-mail tussen twee medewerkers van de Belastingdienst op 4 juni 2019 staat letterlijk: “Dit document graag NIET verder verspreiden en ook niet in Digidoc hangen. Het is een intern document van Toeslagen. Ik wilde alleen checken of het hier is gedeeld. Dus het hoeft niet in onze archieven te zitten.”

Bericht: 16 juni 2021 12.15 uur

Hoekstra besprak persoonlijke informatie over gezondheid Omtzigt met ruim 350 CDA’ers

(NU.nl) CDA-leider Wopke Hoekstra heeft dinsdagavond in een Zoom-gesprek met minstens 350 leden en prominenten van de partij persoonlijke informatie over de gezondheidssituatie van Pieter Omtzigt gedeeld. Omtzigt heeft volgens Hoekstra gezegd “medische hulp” te overwegen. De partijleider besprak die gevoelige informatie in een digitaal gesprek, waarbij ook het ANP en het Nederlands Dagblad werden toegelaten.
Hoekstra sprak daar met leden over het vertrek van Omtzigt en de toekomst van de partij. Omtzigt zegde zijn lidmaatschap op nadat een memo op straat kwam te liggen, dat hij had opgesteld voor de commissie die de verkiezingsnederlaag onderzoekt.
Een woordvoerder laat weten dat het niet de bedoeling was dat journalisten toegang kregen tot het online gesprek. Het CDA heeft de afgelopen tijd vaker problemen gehad met technologische kwesties, onder meer tijdens de lijsttrekkersverkiezing van afgelopen zomer.

Bericht: 15 juni 2021 23.40 uur.

Genoeg CDA-leden zetten handtekening voor extra congres over vertrek Omtzigt

(NOS.nl) Gisteren en vandaag hebben 500 leden van het CDA een petitie getekend waarin het bestuur van de partij wordt gevraagd een extra partijcongres uit te schrijven. De initiatiefnemers, van de stichting Sociale Christendemocratie, zeggen dat ze het verzoek morgen zullen indienen bij het bestuur.
Volgens de statuten is het bestuur verplicht om binnen acht weken zo’n extra congres uit te schrijven, als 1 procent van de leden daarom vraagt. Het CDA heeft ongeveer 37.000 leden.
Het congres moet gaan over de interne problemen van de afgelopen tijd en het opstappen van Kamerlid Pieter Omtzigt, zeggen de initiatiefnemers. “Bestuur en partijleider kunnen verantwoording afleggen over de gebeurtenissen in het afgelopen jaar, de keuzes die er zijn gemaakt en de zaken die hierbij verkeerd zijn gegaan.”
Ook willen ze dat de leden zich kunnen uitspreken over de ontstane situatie en hoe daarmee om moet worden gegaan.

Bericht: 14 juni 2021 23.30 uur.

Pieter Omtzigt zegt lidmaatschap CDA op en wil als onafhankelijk Kamerlid terugkeren

(RTL Nieuws) Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt heeft zijn lidmaatschap van het CDA opgezegd. Dat heeft hij op Twitter bekendgemaakt. Hij zit op dit moment thuis met een burn-out, maar wil terugkeren als zelfstandig lid van de Tweede Kamer.
Zijn besluit volgt op het uitlekken van een interne notitie waarin hij beschreef dat hij zich ‘op een aantal momenten’ onveilig had gevoeld en achter zijn rug was uitgescholden. Daarbij zou hij onder meer zijn uitgemaakt voor ‘psychopaat’ en ‘teringhond’.
Omtzigt betreurt het uitlekken van het stuk. Dat had, schrijft hij, ‘intern moeten blijven om juist daar een inhoudelijke discussie te kunnen voeren en noodzakelijke vragen te stellen’.
“Nu dit stuk en een deel van mijn scherpe visie op straat ligt, is het voor mij nog moeilijker geworden om binnen het CDA te blijven functioneren. Dat is jammer maar wel overduidelijk. Daarom heb ik zojuist met pijn in mijn hart partijvoorzitter Marnix van Rij laten weten dat ik mijn CDA-lidmaatschap opzeg.”
“Wij zijn ontzettend teleurgesteld en geschrokken dat Pieter Omtzigt besloten heeft het CDA te verlaten”, reageren partijleider Wopke Hoekstra en interim-voorzitter Van Rij. “We kunnen niet anders dan zijn besluit respecteren, maar hadden op een andere uitkomst gehoopt.”

Bericht: 12 juni 2021 19.00 uur.

CDA-leider Hoekstra noemt memo Omtzigt heel vervelend en beschadigend

(NOS.nl) CDA-leider Hoekstra vindt de inhoud van het uitgelekte document van Kamerlid Pieter Omtzigt “heel vervelend en beschadigend”. Voor de inloop van de ministerraad wilde hij inhoudelijk weinig zeggen over de beschuldigingen die erin staan.
In de gisteren bekend geworden memo maakt Omtzigt zijn partij harde verwijten. Hij meldt onder meer dat partijgenoten in appjes voor hem scheldwoorden gebruikten als ‘eikel’ en ‘teringhond’. Ook werd Omtzigt geen lijsttrekker hoewel hem beloofd zou zijn dat hij De Jonge mocht opvolgen als die zich zou terugtrekken.
Hoekstra zei voor de ministerraad dat het stuk heel veel vragen oproept, maar hij wil die eerst intern in het CDA bespreken. “Dit is evident een lastige fase, we zullen ook dit weer moeten oplossen.” Hij benadrukte dat de notitie bedoeld was voor een CDA-commissie die de verkiezingscampagne onderzoekt en dat die eerst zijn werk moet doen: “Ik vind het vervelend dat dit op straat ligt, terwijl de evaluatie nog loopt.”
Hij wees erop dat in de memo veel mensen met naam en toenaam worden genoemd. De CDA-leider vindt dat die daar bij de commissie op moeten kunnen reageren.
Hoekstra wil ook niet ingaan op de stelling van Omtzigt dat hij lijsttrekker zou worden als De Jonge zou opstappen.
Volgens Hoekstra verandert de memo niks aan de positie van het CDA in de kabinetsformatie. Omtzigt zit al maanden overspannen thuis. “Het nemen van rust is aan hem”, zei de CDA-leider.
Hij ontkende dat grote sponsoren invloed hebben gehad op het verkiezingsprogramma, zoals Omtzigt suggereert. Gisteren nam CDA-voorzitter Van Rij ook al afstand van die beschuldiging.

Bericht: 11 juni 2021 23.55 uur.

CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt veegt in zelf geschreven (uitgelekte) memo de vloer aan met eigen partij

(NOS.nl) CDA-Kamerlid Omtzigt heeft zijn partij in een vertrouwelijk document harde verwijten gemaakt. Het is via dagblad De Limburger naar buiten gekomen. De krant heeft een memo van 76 pagina’s in handen dat is geschreven door Omtzigt voor de commissie-Spies, die onderzoek doet naar de interne lijsttrekkersverkiezing binnen de partij.
In de memo, die De Limburger heeft gepubliceerd, komt naar voren dat het CDA-Kamerlid is uitgescholden door partijgenoten en dat hij zich niet gewaardeerd en onveilig voelt. De NOS heeft de stukken ook kunnen inzien.
Omtzigt zit al enige tijd overspannen thuis en zal de komende vier maanden ook niet terugkomen.
Het Kamerlid schrijft in het document dat hij “psychopaat, zieke man, teringhond, eikel, gestoord en labiel” is genoemd in communicatie tussen CDA-fractiemedewerkers en -leden. In het stuk wordt een screenshot van WhatsAppberichten getoond met scheldkanonnades tegen Omtzigt. “Focking Eikel met die Nazi Posters”, staat er onder meer.
Omtzigt schrijft over “fluistercampagnes” en dat hij het moeilijk vindt om te praten over zijn gevoel van onveiligheid. “Bij de situatie waarin ik me onveilig voel, herken ik de onderliggende waarden en normen van het CDA onvoldoende in het eigen interne handelen.”

Bericht: 10 juni 2021 23.55 uur.

Nieuwe beschuldigingen van misbruik tegen PVV-Kamerlid Dion Graus

(NOS.nl) PVV-Kamerlid Dion Graus wordt opnieuw beschuldigd van seksuele intimidatie en machtsmisbruik. Een voormalige fractiemedewerker zegt dat Graus haar heeft gedwongen tot “heel veel ernstige dingen”, meldt NRC. Het Kamerlid weerspreekt de beschuldigingen.
De jonge vrouw klaagde volgens de krant in februari over het misbruik bij toenmalig Kamervoorzitter Khadija Arib en een vertrouwenspersoon van de Tweede Kamer. Ze vertelde dat ze van Graus mee moest naar werkbezoeken en etentjes. Ook zou hij haar alcohol hebben laten drinken, terwijl ze dat niet gewend was.
Het is niet duidelijk wat de vrouw bedoelt met de “heel veel ernstige dingen” waar Graus haar toe zou hebben gedwongen. Ze zegt verder dat hij haar ging stalken, nadat ze hem had afgewezen.
Ze zou de melding hebben gedaan nadat in februari bekend werd dat een andere medewerker van de PVV-fractie aangifte had gedaan tegen Graus. Het ging om zijn ex-vrouw, die zei onder meer dat ze seks moest hebben met zijn beveiligers. Dat zou ook in het gebouw van de Tweede Kamer zijn gebeurd.
Na die berichten zei toenmalig Kamervoorzitter Arib dat ze geen bevoegdheden had om die beschuldigingen te onderzoeken. Volgens NRC heeft Arib, achter de schermen en buiten de protocollen om, wel degelijk maatregelen genomen tegen Graus. Zo zou hem enige tijd de toegang tot het Kamergebouw zijn ontzegd; alleen voor stemmingen zou hij nog welkom zijn geweest.
Arib is in april als Kamervoorzitter opgevolgd door Vera Bergkamp. Die weet niet van het informele ingrijpen van haar voorganger, schrijft NRC.

Bericht: 5 juni 2021 11.00 uur.

Copyright Jury's Blog - All right reserved Theme: Default Mag by ThemeInWP

Actuele Poll

Translate »