Thema Rusland & Poetin: Russische politie arresteert bondgenoten Navalny

Russische politie arresteert bondgenoten Navalny

Nadat oppositieleider Aleksej Navalny afgelopen zondag werd aangehouden bij terugkeer naar Rusland, zijn nu ook enkele mensen in zijn kring opgepakt.
De politie van Moskou heeft donderdag verschillende mensen in de kring rondom oppositiepoliticus Aleksej Navalny gearresteerd, waaronder zijn woordvoerster Kira Jarmysj en onderzoeker Georgy Alburov. Dat meldt persbureau Reuters.
De arrestaties zijn volgens Russisch staatspersbureau TASS verricht vanwege het „ongeautoriseerd aanzetten tot protest”, naar aanleiding van geplande demonstraties aankomende zaterdag. Die dag willen medestanders van Navalny zich tegen zijn aanhouding uitspreken.
Jarmysj schrijft op Twitter dat ze een nacht in de cel moet doorbrengen in afwachting van haar rechtszaak. Een Wit-Russische advocaat zou zijn verordend het land te verlaten en zeker 2,5 jaar toegang tot Rusland te zijn ontzegd.

De Russische oppositieleider Aleksej Navalny is op de luchthaven Sjeremetjevo bij Moskou opgepakt. De Russische gevangenisdienst had al aangekondigd dat hij direct zou worden gearresteerd bij zijn aankomst op een andere luchthaven bij de hoofdstad, Vnoekovo, waar hij eerst zou aankomen.
Daar hadden zich in de aankomsthal veel aanhangers verzameld, maar in de loop van de middag heeft politie de hal ontruimd. Een aantal mensen is opgepakt, onder wie politica Ljoebov Sobol en de broer van Navalny.
De vlucht van Navalny werd omgeleid naar Sjeremetjevo, waar Navalny kort na aankomst een verklaring aflegde. “Ik ben blij terug te zijn”, zei hij. Het omleiden van zijn vlucht en de arrestatie van zijn medestanders laten wat hem betreft “weer eens zien wat er in Rusland gebeurt.”
Vervolgens werd de oppositieleider meegenomen, naar verluidt zonder zijn advocaat.

17 januari 2021

Meer op NOS.nl

Russische autoriteiten gelasten aanhouding van Aleksej Navalny

De Russische autoriteiten hebben bij de rechter in dat land de aanhouding gelast van Aleksej Navalny, een van de meest uitgesproken critici van de Russische president Poetin. Dat meldt Navalny zelf.
De oppositieleider ging niet in op het verzoek van de Russische autoriteiten om zich in Moskou te melden. Rusland had Navalny een deadline gesteld, die inmiddels is verstreken.
In december startte Rusland een onderzoek tegen Navalny. Hij en anderen zouden geld dat was ingezameld voor goede doelen in eigen zak hebben gestoken. Volgens onderzoekers van de Russische justitie zou het gaan om ‘grootschalige fraude’. Of het aanhoudingsbevel met deze aanklacht te maken heeft, is niet bekendgemaakt.
Navalny werd eind augustus vorig jaar ernstig ziek aan boord van een Russische binnenlandse vlucht. Experts stelden later vast dat hij is vergiftigd met het novitsjok-zenuwgif. Hij overleefde die aanslag, werd overgebracht naar Duitsland en kon na ruim een maand het ziekenhuis in Berlijn verlaten. Navalny zit voor zover bekend nog steeds in Duitsland, waar hij werkt aan zijn herstel.

12 januari 2021

Meer op Parool.nl

Next Post

Thema Verkiezingen 2021: Intern verdeeld gaat 50Plus de verkiezingen in

do jan 21 , 2021
Intern verdeeld gaat 50Plus de verkiezingen in 50Plus zit, twee maanden voor de verkiezingen, opnieuw in zwaar weer. Lijsttrekker Liane […]
Translate »