Thema Verkiezingen 2021: Lilianne Ploumen voorgedragen als nieuwe lijsttrekker PvdA

Lilianne Ploumen wordt maandag door het bestuur van de PvdA voorgedragen als de nieuwe lijsttrekker van de partij. Dat laten bronnen in de partij aan NU.nl weten. De leden stemmen zaterdag over de voordracht, maar dat lijkt zo kort voor de Tweede Kamerverkiezingen slechts een formaliteit.
Na het vertrek van Lodewijk Asscher is de PvdA op zoek naar een nieuwe partijleider die de sociaaldemocraten door de Tweede Kamerverkiezingen moet loodsen.
Met Ploumen kiest de PvdA voor een ervaren partijlid met een schat aan politieke ervaring. Ploumen was eerder voorzitter van de PvdA en heeft ministerservaring. In het vorige kabinet bekleedde zij de post van minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking.
In die rol maakte zij internationaal naam door met de campagne #SheDecides op te komen voor vrouwenrechten, nadat de Amerikaanse president Donald Trump de financiering voor internationale organisaties die zich inzetten voor veilige abortussen had stopgezet.
Ploumen zit sinds 2017 in de Tweede Kamer, waar zij zich onder meer bezighoudt met de portefeuilles Buitenlandse Zaken en Volksgezondheid.

18 januari 2021

Meer op NU.nl

CDA verwerpt vuurwerkverbod, Hoekstra lijsttrekker

Het CDA blijft tegen een algeheel vuurwerkverbod. De leden stemden vanochtend tegen een voorstel om de verkoop van consumentenverkoop te verbieden. Tegelijkertijd werd Wopke Hoekstra door de leden bekrachtigd als nieuwe lijsttrekker.
Door zich tegen een vuurwerkverbod te keren, trotseert de partij trotseert oproepen van prominente CDA-burgemeesters Sybrand Buma (Leeuwarden) en Hubert Bruls (Nijmegen). Vooral Bruls had eerder opgeroepen ‘nu door te pakken’, nadat de afgelopen jaarwisseling veel rustiger was verlopen dan eerdere edities.

16 januari 2021

Bron: AD.nl

Wilders komt met PVV-kieslijst op dag val kabinet

Geert Wilders heeft, op de dag van de kabinetsval, de PVV-kandidatenlijst voor de Tweede Kamerverkiezingen van half maart naar buiten gebracht. De lijst is doorspekt met bekende gezichten en vertrouwelingen van Wilders.
Wilders: ,,Met trots presenteer ik onze prachtige PVV-kandidatenlijst. Een lijst vol kwaliteit en continuïteit. Aangevuld met nieuw talent. Ik heb er veel zin in om samen met dit enthousiaste team het onversneden PVV-geluid steeds luider te laten klinken.”
De top 5 bestaat naast Wilders uit Tweede Kamerleden Fleur Agema, Gidi Markuszower, Léon de Jong en Vicky Maeijer. Opmerkelijk is wel de overstap van senator Marjolein Faber. Zij staat op plek 18. Het is niet toegestaan om tegelijk lid te zijn van de Eerste en Tweede Kamer.
De PVV scoort momenteel tussen de 18 en 22 zetels in de Peilingwijzer, een combinatie van verschillende opiniepeilingen.

15 januari 2021

Meer op AD.nl

Lodewijk Asscher stopt als lijsttrekker PvdA na toeslagenaffaire

Lodewijk Asscher stopt als lijsttrekker van de PvdA. Hij lag al een tijd onder vuur vanwege zijn rol in de toeslagenaffaire. Asscher blijft tot de verkiezingen in maart aan als Kamerlid, maar vertrekt daarna. Daardoor moet de PvdA op het allerlaatste moment op zoek naar een nieuwe partijleider. Voorlopig neemt Kamerlid en oud-minister Lilianne Ploumen het fractievoorzitterschap over.
De druk op Asscher liep de laatste weken enorm op. Een groep kritische PvdA-leden eiste het vertrek van de partijleider, vanwege zijn rol in de toeslagenaffaire. Daarover zegt Asscher vanochtend in een filmpje op Facebook: ,,Er is de afgelopen tijd ook veel gesproken over mijn rol in die affaire. Ja, ik was minister van Sociale Zaken in die vorige grote crisis die ons land bezighield. Nee, ik wist niet dat de Belastingdienst een onrechtmatige jacht had geopend op duizenden gezinnen.’’
Hoewel Asscher (46) vindt dat hij als minister veel goeds heeft gedaan, stapt hij nu toch op. ,,Ik hoop vurig dat op 17 maart een sterkere PvdA wordt gekozen, omdat ik denk dat dat essentieel is voor een eerlijke toekomst. Omdat ik vind dat we het moeten hebben over het Nederland na corona. Maar ik stel vast dat de discussie over mijn rol op dit moment het niet mogelijk maakt om daarvoor te zorgen. Daarom heb ik mijn positie als lijsttrekker ter beschikking gesteld. Ik zal mijn mandaat als gekozen volksvertegenwoordiger uitdienen, maar stel me niet opnieuw verkiesbaar.’’

14 januari 2021

Meer op AD.nl

Wopke Hoekstra nog geen CDA-lijsttrekker na digitaal fiasco tijdens congres

Het verkiezingscongres van het CDA is door technische malheur in het water gevallen. Daardoor moet Wopke Hoekstra langer wachten voordat hij officieel op het schild kan worden gehesen als nieuwe lijsttrekker.
Het verkiezingscongres begon vanmorgen om 09.30 uur en zou volgens het programma tot 12.30 uur duren, maar technische problemen zorgden voor flinke vertraging. De stemming over voorstellen van leden om het verkiezingsprogramma aan te passen verliep allerminst vlekkeloos. De leden werd een aantal keren gevraagd om te proefstemmen. Maar zodra de problemen opgelost leken, dienden nieuwe zich aan. Uiteindelijk is besloten dat het CDA een nieuwe datum gaat zoeken om het resterende programma af te handelen.

9 januari 2021

Meer op AD.nl

PVV wil ministerie voor De-islamisering en Remigratie

De PVV heeft vandaag zijn verkiezingsprogramma gepresenteerd. In ruim 50 pagina’s worden de standpunten uiteengezet, met trefwoorden als cultuur en tradities, zorg en veiligheid, en klimaatrealisme.
In het voorwoord schrijft Geert Wilders dat zijn partij trots is op de eigen cultuur. “We laten ons geen racisme aanpraten.” Hij wil terug naar “een land zonder hoofddoekjes, maar met oer-Hollandse gezelligheid”, zoals de sinterklaastraditie met Zwarte Piet.
De PVV wil Nederland “de-islamiseren”, onder meer door het verspreiden van de “islamitische ideologie” te verbieden. De partij wil de grenzen kunnen sluiten voor “gelukzoekers en immigranten uit islamitische landen”. Er moet een “ministerie van Immigratie, Remigratie, en De-islamisering komen” en mensen met een dubbele nationaliteit mogen geen stemrecht meer krijgen. Tijdelijke asielvergunningen van Syriërs worden ingetrokken.

Next Post

NieuwsBlog: OUD-VNO-NCW-VOORMAN HANS DE BOER (66) OVERLEDEN

ma jan 18 , 2021
Voormalig werkgeversvoorman Hans de Boer is maandag op 66-jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van een hersenbloeding. Dat heeft werkgeversorganisatie […]
Translate »